Cu sprijinul Uniunii Europene și al Echipei Europa, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) va sprijini instituțiile ÎPT (Învățământul Profesional Tehnic) din Republica Moldova în vederea consolidării sistemului ÎPT și asigurarea unei tranziții eficiente a tinerilor pe piața muncii. În acest sens, la 22 iunie curent, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între ADA și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC).

Documentul pune bazele diversificării oportunităților economice în afara agriculturii în comunitățile locale selectate, ca parte a subcomponentei învățământului profesional tehnic, prin alinierea acestuia la standardele educaționale internaționale și UE. Instituțiile ÎPT beneficiare sunt din raionul Edineț – Școala Profesională Cupcini și Colegiul Veterinar și Economie în Agricultură Brătușeni; raionul Leova – Școala Profesională; Raionul Strășeni – Colegiul de Inginerie.

Totodată, Memorandumul de Înțelegere relevă aria de colaborare dintre ADA și MEC în dezvoltarea standardelor ocupaționale, standardelor de calificare și a curriculum-ului, dezvoltarea de module suplimentare ale Sistemului informațional de management al educației, precum și sprijin calificat pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice specializate din sistemul ÎPT în utilizarea metodelor de predare inovatoare pe baza tehnologiilor informaționale.

Memorandumul de Înțelegere a fost semnat în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.