Copiii visează să creeze, iar disciplinele viitorului fac ca aceste vise să devină realitate. 165 de fete și băieți din sudul țării și-au primit diplomele de absolvire a cursurilor de robotică și programare, organizate de „EU4Moldova: Startup City Cahul”, în parteneriat cu „Tekwill Academy Kids”. Totodată, în cadrul evenimentului a fost anunțată lansarea unei noi ediții, care va avea loc în toamnă, într-un format extins.

Disciplinele viitorului utilizează știința, tehnologia, ingineria, artele și matematica în calitate de instrumente de ghidare a creativității și gândirii critice a copiilor. Astfel, cei mici se angajează în învățarea prin experiență și găsirea soluțiilor pentru anumite probleme.

În cadrul cursului „Young Mechanic”, copiii studiază elemente de mecanică, construiesc dispozitive nemotorizate care lucrează datorită forței gravitaționale sau energiei eoliene și descoperă mecanismele în baza cărora funcționează diverse obiecte.

Nadejda Sârbu a ales acest curs pentru cele două fiice ale sale, Delia și Smaranda. Aici, micile inginere au construit din blocuri LEGO o macara în miniatură, care are un braț mecanic incorporat, capabil să ridice și să transporte diferite piese dintr-o locație în alta.

„O văd foarte entuziasmată de când merge la robotică. Acum vine și cu surioara ei. Când e ziua de curs, sunt foarte bucuroase și le place ceea ce fac”,

spune Nadejda Sârbu, mama Deliei și Smarandei.

„Mi-a plăcut foarte mult cursul. Am aflat multe lucruri interesante și utile”,

spune Delia.

Plini de entuziasm s-au dovedit a fi și copiii care au mers la cursul „Milo”, în cadrul căruia au putut crea propriul robot.

„Cu siguranță vin și data viitoare. Aștept cu nerăbdare să putem folosi motorul, dar am o idee pentru care aș putea să folosesc două motoare”,

povestește Valentin Gârneț, participantul cursului „Milo”.

Programul cuprinde 4 cursuri de Robotică și Programare, precum și ateliere STEAM, în cadrul cărora copiii efectuează diferite experimente și explorează fenomenele naturii.

Cererea tot mai mare i-a motivat pe organizatori să mărească numărul de ore. Astfel, din luna mai, cursurile se desfășoară atât sâmbăta, cât și duminica.

Inițiativa este implementată de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

„Uniunea Europeană este un susținător puternic al transformării digitale în Republica Moldova, cu un accent deosebit pe regiunea de sud, inclusiv Cahul. Pentru a face tehnologia prietenoasă și utilă, „EU4Moldova: Startup City Cahul” își propune să învețe fiecare copil sau tânăr cum să o folosească. (…) Stimularea abilităților copiilor de programare și de rezolvare a problemelor va juca un rol important în pregătirea următoarei generații de specialiști de care regiunea și țara au nevoie”

a subliniat ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Cursurile nu doar oferă cunoștințe în robotică și programare, dar și ajută copiii să își dezvolte creativitatea, leadership-ul, lucrul în echipă, rezolvarea problemelor, toate aceste abilități fiind utile în școli și în afara lor, acum și în viitor. Suedia, în calitate de partener al „EU4Moldova: Startup City Cahul”, vede tot mai multă implicare în evenimentele și trainingurile pe care le susținem în regiune”,

a declarat Catarina Nilsson, manageră de program, Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Cursurile tech pentru copii, organizate de „EU4Moldova: Startup City Cahul” sunt adaptate ultimelor tendințe în educație. Acestea sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani. Mai multe informații despre cursuri și ateliere, găsiți pe site-ul: https://cahul.tak.md/cursuri