Companii existente, startup-uri și inițiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare totală de până la 700.000 euro.

28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni beneficiază de granturi în valoare totală de până la 700.000 euro, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunilecheie.
Oamenii de afaceri au fost selectați în cadrul unui concurs desfășurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni.
16 companii existente, 10 startup-uri și 2 inițiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 euro fiecare. Asistența financiară va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie.

Dumitru Chitoraga locuieşte în Ungheni şi a lansat în 2013 o afacere de producere de ceaiuri naturale şi de cultivare de plante medicinale. În satul Năpădeni, raionul Ungheni, pe o suprafață de 22 hectare  in zona Codrilor, el crește mentă, lămâiță, gălbenele, romaniță şi alte plante. Ceaiurile produse sub  randul „Aroma Pădurilor” sunt vândute în magazinele din ţară, dar şi exportate în ţări precum  anada,
SUA, Italia, Rusia. Grantul în valoare de 26,300 euro, obţinut la categoria Companii Existente, va fi  nvestit în modernizarea sistemului de irigare, instalarea panourilor fotovoltaice, precum şi în contractarea serviciilor de expertiză în marketing. „Grație finanţării UE, marca ‘Aroma Pădurilor’ va  uceri noi pieţe internaţionale cum ar fi România, Belgia, Japonia. De asemenea, vom produce  antităţi mai mari de plante medicinale şi aromatice ecologice”, spune Dumitru Chitoraga, director al Gospodăriei Țărănești „D. Chitoraga”, care vine cu o contribuţie proprie în valoare de 10.000 euro la  grantul obţinut.

Catalina Pascal este originară din Cahul și împreună cu soțul gestionează fierăria proprie. Ea creează modelele produselor făcute la comandă, coordonează serviciul cu clienții, gestionează partea  financiară a afacerii. Iar soțul, fierar de profesie, dă viață modelului desenat de soția sa. El produce  diverse obiecte din fier forjat: porți, garduri, balustrade, grilaje și alte elemente care încorporează confecții metalice. Deși concurența este acerbă, produsele familiei Pascal au trecut hotarul regiunii Cahul, fiind solicitate și în raioanele Cantemir, Leova, Vulcănești. Familia Pascal este beneficiară a programului de granturi, categoria Start-Up și primește drept asistență nerambursabilă suma de 15.000 euro, venind cu o contribuţie proprie de 1,576 euro. „Forjarea artistică devine tot mai populară  pe an ce trece, deoarece este opusă producției șablon din fabrică. Din banii acordaţi de Uniunea  Europeană vom achiziționa utilaj modern de prelucrare a metalului la rece, care va eficientiza costul și timpul de efectuare a lucrărilor și va crește competitivitatea produsului final. Aşa se va mări numărul clienților noştri și, într-un final, va crește profitul afacerii”, povesteşte Cătălina Pascal.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția I, acoperă domenii de activitate economică precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de  construcție, agricultură, apicultură ș.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în ambele regiuni.

În acest an va fi lansat un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni și Cahul. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 mln. euro.

Lista companiilor beneficiare de grant pentru regiunea Ungheni poate fi accesată aici.
Lista companiilor beneficiare de grant pentru regiunea Cahul poate fi accesată aici.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate  mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Mai multe detalii despre activitățile Programului în regiunile Cahul și Ungheni găsiți pe www.eu4cahul.md și www.eu4ungheni.md