Uniunea Europeană a donat echipament individual de protecţie și monitoare pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale și angajaţii din șase instituţii rezidenţiale, în cadrul evenimentului de lansare al proiectului „Siguranţa și drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale din instituţii în perioada pandemiei cu COVID-19”.

Astfel, 1700 de persoane cu dizabilităţi și angajaţii instituţiilor rezidenţiale din Bălţi, Cocieri (Dubăsari), Orhei, Hîncești, Brînzeni (Edineţ) și Bădiceni (Soroca) sunt asiguraţi cu măști (33 000 unităţi), mănuși (33 000 unităţi), ochelari protectori (1400 unităţi), viziere (2000 unităţi), dezinfectant (250 sticle a câte 5 l.), halate de unică folosinţă (6000 unităţi) și încălţăminte de protecţie (3000 unităţi).

În aceleași instituţii urmează să fie desfășurate activităţi de informare despre măsurile de prevenire și măsurile individuale de protecţie; în acest scop, au fost donate 6 monitoare video, prin intermediul cărora va fi derulată informaţie în limbaj ușor de înţeles pentru persoanele cu dizabilităţi.
Adiţional, în cadrul aceluiași proiect, au fost oferite măști cu vizor pentru 2000 de persoane cu deficienţe de auz, inclusiv copii, care să le asigure protecţie pe timp de pandemie, dar și comunicarea fără bariere. Măștile au fost oferite reprezentanţilor „Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova” și „Asociaţiei Copiilor Surzi din Republica Moldova”.
Proiectul va spori accesul persoanelor cu dizabilităţi la Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru a beneficia de suport informaţional și psihologic și pentru a preveni cazurile de abuz, neglijenţă sau încălcarea drepturilor. Astfel, 30 de telefoane mobile vor fi donate persoanelor cu dizabilităţi din instituţii, fiind instruiţi în domeniul Auto-reprezentării cu privire la drepturi și suport de la egal la egal.
Totodată, pentru fiecare instituţie va fi dezvoltată o politică internă de prevenire și control a infecţiilor. Angajaţii din instituţii vor fi capacitaţi în implementarea politicii interne de prevenire și control a infecţiilor, prevenirea sindromului de ardere profesională și gestionarea stresului pentru a face faţă provocărilor legate de comportamentele persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale în perioadele de criză.
Activităţile au avut loc în cadrul proiectului „Siguranţa și drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale din instituţii în perioada pandemiei cu COVID-19”, implementat de Keystone Moldova și finanţat de Uniunea Europeană din Mecanismul de răspuns rapid al UE la necesităţile stringente ale societăţii civile din ţările Parteneriatului Estic.