Prima linie de producere a colectoarelor solare a fost lansată oficial la Bălți, în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților locale privind producția colectoarelor solare în Republica Moldova”. Inițiativa este susținută de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și este implementată în comun cu Agenția pentru Eficiență Energetică. Proiectul este susținut financiar și logistic de către Guvernul Poloniei, prin intermediul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO).

Materia primă pentru asamblarea unui lot de 100 de colectoare solare cu tuburi vidate a fost importată din Polonia. Tot acolo s-au desfășurat o parte din instruirile practice, de care a beneficiat personalul tehnic specializat al „Răut” SA din Bălți, întreprinderea care, timp de trei ani, va produce și și va comercializa echipamentele pe teritoriul Republicii Moldova, dar și pe piețele străine. Ulterior, ghidați de către experții din Polonia, specialiștii moldoveni și-au testat cunoștințele teoretice acumulate la colegii poloni și au asamblat cu succes colectoare solare în Republica Moldova.

Beneficiarul local al echipamentului de asamblare a colectoarelor solare a fost selectat de către Agenția pentru Eficiență Energetică. Instituția a acordat asistență în transmiterea procesului tehnologic din Polonia și va fi responsabilă de monitorizarea procesului de implementare a proiectului. Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială  a acordat asistență tehnică și financiară nerambursabilă, în sumă de 170.000 de euro, sub forma echipamentelor necesare instalației liniei de producere, a materiei prime necesare producerii,  instruirii personalului, a asigurării și certificării procesului de producere.

Compania „Răut” SA este prezentă pe piață din 1994, fiind specializată în construcția echipamentelor pentru industria marină și în crearea, fabricarea și mentenanța echipamentelor hidroacustice, a antenelor hidroacustice și a transformatoarelor.