UE-Moldova, Conferința LEADER, ediția a II-a. LEADER în Europa și în afara sa

Cea de-a doua ediție a Conferinței LEADER UE-MOLDOVA, cel mai important eveniment de networking și prezentare a experienței LEADER în Republica Moldova, va avea loc (data urmând a fi confirmată curând). Evenimentul va reuni reprezentanți ai diferitor țări pentru a face schimb de idei și a discuta despre abordarea comună și despre provocările de dezvoltare rurală din Europa.

Scopul principal al Conferinței este de a prezenta implementarea abordării LEADER în Moldova și crearea unei platforme pentru schimbul de experiență LEADER din afara UE și UE. Vom celebra realizările frumoase ale abordării dobândite anul trecut în țară, inclusiv recunoașterea LEADER de către Guvern. Astfel, Republica Moldova va fi prima țară din afara UE care implementează programul LEADER, adaptat la nivel local, cu finanțare publică. Această mare realizare este rezultatul cooperării și al dialogului continuu între instituțiile publice, partenerii de dezvoltare și oamenii din localități.

Evenimentul este axat pe experiența LEADER în toată Europa, oferind oaspeților numeroase oportunități de networking, precum și posibilitatea de a admira frumusețea zonelor rurale moldovenești, prezentate în cadrul târgului LEADER în aer liber. Acest eveniment multi-cultural va aduna oameni din diferite regiuni rurale ale Moldovei  și va fi organizat în centrul Chișinăului, la Palatul Republicii. Târgul GAL-urilor, care a devenit o tradiție pentru eveniment, va invita pe toți să cunoască minunatele produse create cu grijă, cultivate și selectate de oamenii implicați în implementarea abordării LEADER în țară.

Conferința va reuni reprezentanții ai 32 de GAL-uri din Republica Moldova, membri internaționali ai GAL-urilor din Europa, reprezentanți ai diferitelor părți interesate, inclusiv ai Comisiei Europene, autorități din țările UE și non-UE, rețelele europene LEADER și reprezentanți ai GAL-urilor europene.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina: www.conference.leaderin.md.

Apel de propuneri în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE, Ediția 2020

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din Republica Moldova sunt invitate să participe la Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE – ediția 2020. Misiunea Fondului este de a consolida dezvoltarea locală în Republica Moldova prin cofinanțarea proiectelor de dezvoltare implementate de partenerii locali. Ediția 2020 își propune să contribuie la îmbunătățirea zonelor rurale, promovând și realizând proiecte prin abordarea LEADER. Toate GAL-urile din Moldova, care respectă principiile de bază ale abordării LEADER și au propriile lor strategii de dezvoltare locală, aprobate de Consiliul GAL, sunt eligibile pentru a aplica. Informații detaliate despre apelul de propuneri și cerințele formale pot fi găsite aici.

Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE este lansat în cadrul desfășurării proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova.

Acest buletin este realizat în cadrul proiectului “Vizibilitatea și asistența UE în Republica Moldova în 2020”.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Particip GmbH.