În perioada 29-31 iulie 2021, 30 de femei și fete din întreaga ţară au participat la Academia Naţională de Liderism Feminin. Aici au avut posibilitatea să își aprofundeze cunoștinţele în domeniul egalităţii de gen, să afle mai multe despre activismul civic și cum se pot implica și participa activ în viaţa publică, dar și să se descopere în calitate de lidere.

Programul Academiei a fost construit astfel încât să ofere o serie de cunoștințe teoretice despre ce înseamnă egalitatea de șanse și oportunități dintre femei și bărbați, cum definim genul și sexul, ce sunt stereotipurile de gen, cum le identificăm, dar mai ales cum le putem combate.

Agenda s-a axat pe discuții despre rolurile de gen ca și construcții sociale acasă, la locul de muncă sau în societate, aspecte generale ale identității de gen, stigmatizare și discriminare, conducere, participarea femeilor în viața politică și provocările cu care se confruntă. Catinca Mardarovici, Fondatoarea Clubului Politic al Femeilor 50/50, a prezentat și femeile care s-au implicat activ în viața social-politică a țării de la independență.

Participantele și-au descoperit propria creativitate și au aflat cum este posibil să îmbini profesia cu activismul civic și să dai viață unor campanii și proiecte creative în susținerea femeilor și fetelor de la Constanța Dohotaru, urbanistă și activistă, și Natalia Gârbu, fotografă documentară și fondatoarea Revistei Mahala. Activitățile în cadrul sesiunii de mentorat s-au desfășurat sub motto-ul „Oricine poate fi creativ”.

Pentru a căuta inspirație și a reflecta asupra ideilor de proiecte, participantele au mers în drumeție pe malul Nistrului. Toate participantele la Academie au fost invitate să gândească o idee/propunere de proiect având ca beneficiare femei și fete din localitatea/comunitatea lor.

Activitatea Academiei Naţionale de Liderism Feminin va continua cu etapa a doua, în care 10 mini proiecte ale absolventelor vor primi finanţare pentru implementare. Proiectele vor fi selectate prin concurs.

Academia Naţională de Liderism Feminin a fost organizată de Platforma pentru Egalitate de Gen, sub egida Gender-Centru în parteneriat cu ERIM și GENDERDOC-M în cadrul proiectului „Moldova Împotriva Discriminării” implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene.