Institutul pentru Inițiative Rurale a finalizat în august curent ediția a II a Academiei ProCivic – un curs de formare inovativ, axat pe interacțiune continuă pentru tinerii din zonele rurale ale țării ce-și doresc o schimbare în localitățile lor.

Timp de 3 zile, cei 100 tineri din 20 comunități din țară au învățat și au practicat diverse subiecte din domeniul responsabilității civice și participării incluzive cetățenești.

De această dată, tinerii au avut oportunitatea să învețe despre echipă și spiritul de echipă, despre procesul de luare a deciziilor, despre rezolvarea conflictelor și situațiilor tensionate – toate acestea prin prisma drepturilor omului, egalității de șanse și respectului reciproc.

„Acest proiect ne motivează și ne impulsionează să fim cetățeni activi.”, ne-a comunicat Daria Melnic, o tânără din din or. Otaci.

 „Sunt aici pentru a-mi lăsa amprenta în comunitatea mea”, a afirmat Daniela Mandric, s. Căinarii Vechi, r-ul Soroca.

Pe parcursul celor 3 zile de training, tinerii au avut parte de activități combinate cu prezentare interactivă, activități de învățare reciprocă, activități de grupuri mici, ședințe plenare, jocuri de rol etc. Sesiunile au fost moderate iscusit de trainerii: Radion Velcev, Laurenția Filipschi și Victoria Matveev.

“Acest proiect generează o serie de activități care vor permite tinerilor care reprezintă atât populația majoritară, cât și cea minoritară (în mod special în localităţi rurale) să se apropie reciproc, să discute, să conlucreze şi astfel să diminueze tensiunile sociale negative cauzate din considerente etnice sau rasiale” – a menționat Ruslan Stânga, Directorul Executiv al Institutului pentru Inițiative Rurale.

Evenimentul este parte a proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova”, implementat de organizația Terre des Hommes Moldova, în parteneriat cu IRI, cu suportul financiar al Uniunii Europene și cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.