La 19 august, misiunea EUBAM împreună cu Europol, OSCE, Frontex, UNODC și agențiile de aplicare a legii din Ucraina și Republica Moldova au convocat cea de-a cincea reuniune a Grupului de lucru pentru arme privind combaterea traficului de arme, muniții și explozivi din Ucraina și Republica Moldova.

Întâlnirea online s-a concentrat pe evaluarea amenințărilor legate de traficul de arme în Europa, cu accent deosebit pe disponibilitatea armelor, o consecință a războiului din Ucraina. Experți din instituțiile internaționale și agențiile de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina au prezentat cele mai recente cazuri și tendințe în depistarea armelor ilegale la punctele de trecere a frontierei și în zona de frontieră.

„Obiectivul principal al înființării acestui Grup a fost consolidarea cunoștințelor, experiențelor și eforturilor agențiilor de aplicare a legii moldovenești și ucrainene, precum și ale actorilor internaționali pentru a fortifica contramăsurile comune împotriva traficului de arme, muniții, explozivi și materiale CBRN. Sunt profund convins că astfel de întâlniri reprezintă o platformă utilă pentru discutarea amenințărilor actuale în domeniul cooperării transfrontaliere, precum și pentru implementarea contramăsurilor pentru atenuarea sau eliminarea pericolelor definite”,

subliniază Slawomir Pichor, șeful misiunii EUBAM.

Scopul grupului de lucru transfrontalier mixt este de a sprijini autoritățile moldovenești și ucrainene în combaterea eficientă a traficului ilicit de arme și a criminalității grave și organizate aferente din regiune și de a încuraja cooperarea internațională.