Douăzeci și patru de rezidenți – întreprinderi mici și mijlocii -, aceasta este capacitatea celui de-al 11-lea incubator de afaceri, inaugurat la Cahul de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (ODIMM) cu sprijinul Proiectului UE „Asistență tehnică pentru implementarea ZLSAC”.

Întreprinderile rezidente își desfășoară activitatea în domeniul producerii și/sau al prestării serviciilor. La momentul deschiderii, 14 agenți economici erau deja pregătiți să-și lanseze afacerile în cadrul incubatorului, cu accent pe: producerea articolelor textile, din piele, a huselor auto, a produselor de patiserie/panificație, deschiderea unei cafenele, a unei agenții de închiriere a bicicletelor și organizarea tururilor/călătoriilor pe bicicletă etc. Rezidenții vor avea acces direct la o gamă largă de servicii de sprijin în afaceri care va include instruiri, consultanță și consiliere, spații de muncă gestionate și altele.

Potrivit oficialilor prezenți la eveniment, prin inaugurarea în orașul Cahul a acestui nou Incubator de Afaceri, Uniunea Europeană continuă să acorde asistență financiară pentru a crea infrastructura necesară pentru susținerea IMM-lor în zonele rurale din Republica Moldova, generând oportunități de muncă și de dezvoltare a afacerilor la nivel local.

Printre alte realizări ale Proiectului „Asistență tehnică pentru implementarea ZLSAC” se numără elaborarea unei broșuri, conținând mai multe istorii de succes. Publicația scoate în prim-plan principalele activități și rezultatele obținute de instituțiile moldovenești în procesul de aliniere la standardele europene. Cititorul va găsi exemple concrete despre: modul în care infrastructura calității poate îmbunătăți competitivitatea produselor; felul în care supravegherea pieței poate spori siguranța consumatorilor; modalitățile prin care antreprenorii pot beneficia de finanțare europeană. Publicația este disponibilă, în limbile română, rusă și engleză, pe www.gfa-dcfta.md, www.odimm.md și www.miepo.md.

De asemenea, datorită Proiectului Uniunii Europene, colaboratorii Centrului Național de Acreditare al Republicii Moldova (MOLDAC) și cei ai Laboratoarelor de Testare au beneficiat de o instruire practică de două zile în domeniul infrastructurii calității.