Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko şi echipa Înalţilor Consilieri UE au avut o primă şedinţă de lucru cu Preşedintele Maia Sandu şi cabinetul său pe 6 februarie. Principalul subiect de pe agendă a fost starea de lucruri în sectoarele de intervenţie a Înalţilor Consilieri şi priorităţile de cooperare în acest sens.

Preşedintele Sandu a mulţumit Uniunii Europene pentru faptul că „prin acest proiect, de mai mulţi ani vine în ajutorul instituţiilor noastre, contribuind la fortificarea capacităţilor acestora şi la realizarea reformelor din ţara noastră. Totodată, am convenit să menţinem un dialog activ, pentru o abordare consolidată a problemelor sectoriale”, a declarat pe finalul şedinţei Maia Sandu.

La rândul lor, Înalţii Consilieri UE care în prezent activează în Republica Moldova – în domeniile prevenirea şi combaterea spălării banilor şi recuperarea bunurilor infracţionale, anticorupţie, măsuri de promovare a încrederii, educaţie şi cercetare, energie, servicii financiare, justiţie şi procuratură, reforma administraţiei publice locale – au enumerat principalele aspecte ce merită a fi luate în considerare în sectoarele respective, precum şi sugestii de acţiuni necesare pentru a accelera reformele.
Întrevederea a avut loc în contextul elaborării Programului Indicativ Multianual (PIM) 2021 – 2027 pentru Republica Moldova, care reprezintă principalul document de programare ce defineşte priorităţile sectoriale de dezvoltare pentru următorii şapte ani. Misiunea de formulare a PIM a avut loc mai devreme săptămâna aceasta, fiind precedată de vizita oficială a Preşedintelui Sandu la Bruxelles unde aceasta s-a întâlnit cu oficialii de cel mai înalt rang ai Uniunii Europene.