În data de 25 februarie 2020, la sediul Biroului Național de Statistică din Chișinău a avut loc prima Adunare a Comitetului  Director al proiectului finanțat de UE „Asistență Tehnică pentru Sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” (proiect ParStat).

Experți ai Biroului Național de Statistică și ai Proiectului de Asistență Tehnică au sintetizat principalele realizări și rezultate ale activităților deja implementate și au prezentat activitățile planificate pentru lunile următoare.

Membrii Comitetului Director includ reprezentanți ai Biroului Național de Statistică din Republica Moldova, Agenției pentru Servicii Publice, Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene în Moldova și reprezentanți ai Institutului Național de Statistică Italian (Istat) și Institutului Național de Statistică a Poloniei (GUS).

Principalele obiective ale proiectului ParStat sunt:

  1. consolidarea rolului coordonator al Biroului Național de Statistică al Sistemului statistic național și capacitatea acestuia de a accesa și utiliza registrele administrative și alte surse de date ale instituțiilor moldovenești în scopuri statistice, vizând consolidarea încrederii publicului, înaltă calitate și acuratețe a datelor furnizate și prelucrate;
  2. promovarea armonizării statisticilor în conformitate cu standardele UE și internaționale, permițând producerea, analiza și diseminarea eficientă și eficientă a statisticilor oficiale, urmând cele mai bune practici implementate în sistemul statistic european prin adoptarea de noi tehnologii și metode de colectare a datelor și procesare.