Un dialog deschis a avut loc recent între autoritățile UTA Gagauz-Yeri și beneficiarii primei etape a Programului SARD. Întâlnirea a avut loc în satul Congaz, iar fiecare dintre antreprenorii care au obținut granturi UE a venit cu propria poveste de succes.

Cum să-ți creezi o afacere, cum să ocupi nișa pe piață și cum să creezi locuri de muncă? Despre aceasta câștigătorii primei etape a Programului SARD au discutat în cadrul unui mic-dejun de lucru cu bașkanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah. Ca urmare a primei etape a Programului SARD, de subvenții au beneficiat 11 antreprenori din regiune, suma totală alocată pentru crearea și dezvoltarea afacerilor în Găgăuzia ridicându-se la circa 185 de mii de dolari. Însuși Complexul etno-turistic „Anna Statova” din Congaz, la care a și avut lor întâlnirea, este deținător al unui grant oferit de Uniunea Europeană, ceea ce a permis extinderea și îmbunătățirea considerabilă a serviciilor oferite de întreprindere.

În contextul dat Irina Vlah a subliniat că autoritățile UTA Gagauz-Yeri sunt interesate să sprijine dezvoltarea afacerilor în viitor, iar o atenție specială va fi acordată inițiativelor ce vor veni din partea tinerilor. „Suntem în ajunul lansării unui nou proiect UE, cu un buget de cinci milioane de euro. Una dintre componentele acestui program va fi alocarea de fonduri nerambursabile pentru start-up-uri și pentru dezvoltarea afacerilor existente. Scopul întâlnirii noastre este de a înțelege ce probleme ați întâmpinat în implementarea granturilor și ce trebuie să luăm în considerare la următorul proiect”, a spus oficiala.

Antreprenorii, care au primit grant pentru a-și deschide propria afacere, și-au împărtășit experiența cu conducerea autonomiei. Vyacheslav Duduș de la Comrat a mărturisit că, în proiectul brutăriei pe care a deschis-o, era planificată crearea a 11 locuri de muncă. În cele din urmă, însă, cofra a crescut la 14, iar produsele de panificație sunt vândute la două unități de comercializare. Produse de panificație sunt fabricate și de Întreprinderea „Universalcoop” din Ceadâr-Lunga, companie care, cu ajutorul Programului SARD, a reușit să achiziționeze echipamente suplimentare și să majoreze producția cu 40%.

Datorită grantului european, Mihail Gargalik din satul Tomai a reușit să cumpere, din Olanda, echipamentul necesar și să înceapă producerea brânzei de capră. El spune că ambalarea modernă a produselor sporește cererea din partea consumatorilor. Și Vinăria „Karagani” din Vulcănești a început să producă vinuri îmbuteliate sub marca proprie. Iar una dintre concluzii ar fi că proiectele lansate sporesc potențialul turistic al Găgăuziei.

Programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, are un buget de 6,5 milioane de euro și a fost lansat în 2016. Până în prezent, în sudul țării au fost oferite 30 de granturi, 24 dintre care au mers către antreprenorii din autonomia găgăuză.