Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a demarat campania de promovare a Proiectului „Business Academy for Women”, desfășurat cu sprijinul UE și care este destinat femeilor antreprenoare din toată țara. Prima sesiune de informare s-a desfășurat la Incubatorul de Afaceri din or. Cimișlia.

Scopul inițiativei este de a dezvolta cultura antreprenorială în rândul femeilor manager din sectorul ÎMM, de a sprijini dezvoltarea afacerilor în contextul problemelor legate de gestiunea unei întreprinderi și de sporirea competitivității pe plan național/internațional.

Participantele au aflat despre necesitățile de dezvoltare antreprenorială, identificate în urma analizei situației curente a femeilor de afaceri din Republica Moldova, inclusiv cele din regiunea transnistreană și din UTA Gagauz-Yeri. După care, li s-a vorbit despre diverse oportunitățile oferite de către Proiectul BAW – sporirea abilităților manageriale; obținerea de noi competențe profesionale; posibilitățile de export în UE în cadrul Zonei de Liber Schimb; obținerea unui grant destinat dezvoltării capacităților de producere a întreprinderii; introducerea elementelor inovative în produsele și serviciile prestate.

Tatiana Batușchina, președintă a Centrului Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business (ICAWB), instituție-parteneră a ODIMM în cadrul Proiectului, a făcut o scurtă retrospectivă a modulelor de instruire și a beneficiilor obținute de către antreprenoare în urma participării la sesiunile de instruire, și a menționat valoarea adăugată pe care aceste femei o pot aduce ulterior în regiunile lor, implementând în practică toate cunoștințele obținute. „Este important să ai o viziune clară despre domeniul în care muncești, să îți cunoști capacitățile proprii și ale afacerii tale, să deții informație despre situația pe piață și despre tendințele moderne și competitive de lucru, ceea ce își va permite o dezvoltare sigură a întreprinderii în condițiile de concurență”, a subliniat Tatiana  Batușchina.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia majoritatea participantelor s-au arătat dispuse să se înscrie la Proiectul BAW. Campania de informare despre beneficiile oferite de către Proiectul BAW va fi organizată prin intermediul Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM), în toate cele unsprezece unități de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Înregistrarea participantelor la program se face on-line, accesând site-ul www.baw.odimm.md.

Proiectul „Business Academy for  Women” este finanțat de către Uniunea Europeană și realizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business. BAW a fost inițiată în februarie curent și are o continuitate de 18 luni. În cadrul proiectului, circa 300 de femei de afaceri din Republica Moldova vor fi instruite, cu titlu gratuit, cum să-și eficientizeze modelul de business și să își orienteze companiile pe care le gestionează către export. La finele instruirii, vor fi selectate zece femei antreprenoare care vor beneficia de granturi a câte 6000 de euro pentru implementarea proiectelor.