Potențialul de dezvoltare economică a regiunii Cahul a fost discutat de invitații „Cahul Business Summit”! Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali guvernamentali, experți naționali, antreprenori, reprezentanți ai sectorului privat și pe toți cei interesați de dezvoltarea economică și digitală a regiunii. Forumul a fost organizat de către Primăria Municipiului Cahul, cu susținerea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

La sesiunea dedicată investițiilor, a fost analizat lanțul valoric și clusterele în curs de dezvoltare din regiunea Cahul, precum și potențialul tech și cel al inovației pentru zona de sud a țării. Amplasarea geografică favorabilă a regiunii Cahul oferă mai multe perspective de dezvoltare pentru sudul Moldovei, care generează actualmente 7% din PIB-ul țării.

Acest indicator este constituit de potențialul domeniilor-cheie ale regiunii, dintre care agricultura are o pondere de 23%, transportul reprezintă 7%, turismul – 6%, iar domeniul IT – 2%. În susținerea dezvoltării regiunii, mai multe proiecte se desfășoară la Cahul, cu asistența financiară a Uniunii Europene. Unul dintre ele este ”EU4Moldova:Regiuni Cheie”.

Transformarea digitală de impact a regiunii Cahul are toate ingredientele necesare: infrastructură avansată, angajamentul autorităților, parteneri de dezvoltare, precum și o comunitate pregătită să contribuie la realizarea acestui obiectiv. Prioritățile de digitalizare ale municipiului Cahul au fost prezentate de Stella Bădin, viceprimară de Cahul, responsabilă pentru digitalizare, în cadrul unui panel al summitului.

„Ne dorim ca orașul Cahul să devină mai mult decât un „smart city”, ne dorim ca el să devină capitala digitală a Republicii Moldova. În acest sens, am avut discuții cu toți actorii importanți, care ne-au comunicat despre necesitățile lor și serviciile pe care le prestează. Timp de mai multe luni am muncit la digitalizarea unei game largi de servicii, printre care: ghișeul unic, iluminatul stradal inteligent, admiterea în instituțiile preșcolare de învățământ și altele. Am setat platforma „Smart City”, pentru a integra inteligent mai multe servicii publice, facilita accesul oamenilor și a asigura transparența. Continuăm să muncim în acest sens.”,

a declarat Stella Bădin, Viceprimară de Cahul.

În municipiul Cahul, sunt dezvoltate continuu de către Agenția de Dezvoltare Electronică mai multe servicii digitale de care vor beneficia locuitorii din întreg sudul țării. Printre ele se numără: Msign, MobileSign, Cabinetul afacerii tale și altele.

Într-un alt panel de la eveniment, au fost puse în discuție oportunitățile digitale de dezvoltare a industriei turismului și a fost prezentată aplicația câtorva rute digitale cu diferite trasee turistice din regiunea Cahul. Fiecare dintre ele oferă peisaje reprezentative pentru sudul țării: peisaje naturiste, pensiuni, vinării etc. Discuțiile de la eveniment s-au axat și pe prezentarea clusterului VIA Cahul – un instrument de dezvoltare economică a regiunii Cahul, care își propune să atragă peste 40 de actori interesați în dezvoltarea turismului în această regiune, reprezentând afaceri turistice, autorități publice, instituții de cercetare-dezvoltare-inovare și instituții catalizatoare. Specializarea Clusterului VIA Cahul este turismul rural, conectat cu celelalte forme ale turismului: balnear și de sănătate – în municipiul Cahul – și agroturism, turism cultural, de agrement, aventură și turism vinicol – în zona Rezervației Biosferice „Prutul de Jos”, inclusă în patrimoniul UNESCO.