Instruirea profesională de calitate în domeniul horticol – o premisă tot mai des abordată în toate politicile sectoriale. Prima linie de investiţii în cadrul Proiectului Investiţional al Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi facilitat de Banca Europeană de Investiţii, prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei”, a fost implementată cu succes.

Valoarea acestei componente investiţionale este de 110.319 de euro din totalul Proiectului Investiţional de 1,2 milioane euro şi toate au ca scop final contribuţia directă la o educaţie croită conform cerinţelor pieţei muncii. Căminul, cu posibilitatea de a găzdui 100 de elevi şi profesori ai instituţiei, a fost dotat cap coadă cu tot ce este necesar pentru un trai confortabil. Vorbim aici de paturi, dulapuri, etajere, mese, scaune, frigidere, aragaze, hote, dar şi spaţii tehnice echipate absolut cu tot necesarul pentru o bună funcţionalitate, de la maşini de spălat haine până la uscătoare pentru haine.
Această investiţie este de fapt o asigurare pentru cei peste 500 de elevi la specialităţile: mecanică agricolă, electrificarea agriculturii, agronomie, exploatarea tehnică a transportului auto, şi  contabilitate, în aşa fel instituţia devenind tot mai atractivă atât pentru elevi cât şi pentru tinerii specialişti, care activează în calitate de profesori sau personal auxiliar. Un bun exemplu este profesoara de limba engleză, Maria Evoglu, care parcurgea anterior 15 km zilnic sau Constantin Zîrnescu, profesor de discipline tehnice, dar fost absolvent al prezentului colegiu, sau tânăra familie, Radion Caraseni profesor de discipline electrice şi soţia Ecaterina Caraseni, care nu mai sunt nevoiţi să facă naveta zilnic sau să se gândească eventual la un alt loc de muncă.
Condiţiile de trai îmbunătăţite sunt extrem de apreciate de studenţi, care reprezintă, pe lângă studiile de calitate o carte de vizită a instituţiei.
Acest prim pas de investiţii este prima etapă dintr-un şir întreg de investiţii ce urmează: înfiinţarea unei livezi didactico-demonstrative cu o suprafaţa de 3 ha, plantarea unei fâşii de protecţie, crearea unei mini-linii de sortare şi ambalare a produselor horticole, crearea unui laborator de reparaţie şi mentenanţă a utilajelor horticole, procurarea unui lot de maşini şi utilaje horticole pentru îngrijirea livezii, precum şi a unei staţii meteo şi construcţia unui hangar pentru păstrarea tehnicii agricole.
Toate cele menţionate au fost creionate conform necesităţilor existente ale instituţiei. Asistenţa Tehnică a Proiectului, implementată de AFC (Consultanţă în Agricultură şi Finanţe) a contribuit enorm la facilitarea procesului de dezvoltare a conceptelor investiţionale prin acordarea de asistenţă sub diverse forme, cum ar fi vizite de lucru, expertize consultative şi tehnice.