Foto: Verde Viu, tur LIVE IMM, Bacioi

Campania „UE pentru Moldova Rurală” continuă să prezinte rezultatele și oportunitățile de dezvoltare a zonelor rurale, oferite de Uniunea Europeană pentru localitățile din Republica Moldova. Astfel, în perioada martie – mai 2021, în cadrul campaniei de comunicare, au fost organizate o serie de evenimente, descrise mai jos.
A fost relansată seria de LIVE tururi, în care am cunoscut afacerile de succes create în zonele rurale ale țării cu suportul Uniunii Europene. Scopul acestor evenimente a fost să inspirăm cetățenii din mediul rural să acceseze programele de asistență finanțate de UE pentru pentru a-și deschide propriile afaceri. Tururile au fost organizate la 8 antreprenori din localitățile: Călărași, Băcioi, Rezina, Bardar, Leordoaia, Ungheni, Răzeni și Micleușeni.

Foto: Viorel Gherciu, Director Donau Soja, Republica

O altă activitate organizată în cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală”, a fost evenimentul online de „Dezvoltarea integrată a învățământului profesional tehnic agricol”, organizat în data de 19 aprilie. Subiectul discuției a fost îmbunătățirea capacităților de inovare și educație în domeniul agriculturii, precum și consolidarea capacităților instituțiilor VET, ale organizațiilor de cercetare, dezvoltare și de inovare în domeniul agricol din Republica Moldova, realizate cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul proiectului UE ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM) Partea I, implementat de către Agenţia Austriacă de Dezvoltare (AAD) în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA și Donau Soja.

Dezvoltarea și promovarea culturii de soia sunt obiectivele principale ale proiectului DevRAM, Partea I, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către AAD în parteneriat cu Asociația Donau Soja și ProDidactica. Despre importanța și potențialul cultivării soiei în Republica Moldova s-a discutat în cadrul evenimentului online „Producția integrată de soia” organizat in cadrul campanei la data de 13 mai in parteneriat cu Donau Soja.

Foto: tur LIVE la instituții VET, Țaul, Ludmila Iurcisin, director adjunct

Un alt sector de asistență al Uniunii Europene este dezvoltarea agriculturii și susținerea educației agricole. În acest sens, la 17 mai a fost dat startul unei noi serii de live-uri, organizate în cadrul a 4 instituții de învățământ profesional tehnic agricol care au beneficiat de suportul Uniunii Europene în ultimii ani, prin intermediul proiectului DevRAM, și anume:

17 Mai a fost vizitat Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor (CESPA) din orașul Bălți,
20 Mai – Colegiul Agroindustrial din Ungheni,
24 Mai – Școala Profesională din comuna Bubuieci
27 Mai – Centrul de Excelență în Horticultură şi Tehnologii Agricole din Țaul.