Copiii din 10 instituţii publice de învăţământ din Moldova au beneficiat de sesiuni dedicate prevenirii bullying-ului în școli

În perioada noiembrie – decembrie 2021, Misiunea Socială Diaconia a desfășurat câte o sesiune de informare despre bullying, în 10 școli din Moldova (din mun. Chișinău, r-l Ialoveni, r-l Strășeni, r-l Anenii Noi, r-l Sîngerei, r-l Cimișlia și r-l Nisporeni).

Astfel, într-o manieră interactivă și captivantă, copiii din 10 școli partenere ale proiectului, au învățat ce este bullying-ul, cum se diferențiază comportamentul de bullying de alte tipuri de agresivitate, care sunt rolurile persoanelor implicate în situațiile de bullying, dar și formele de manifestare ale comportamentului de bullying.

Cea de-a 2-a sesiune dedicată bullying -ului, care urmează să aibă loc în luna februarie 2022, se va axa pe subiecte ce țin de cauzele și efectele comportamentului de bullying, precum și necesitatea luării de atitudine. De menționat este faptul că sesiunile destinate bullying-ului au fost ajustate în funcție de concluziile și recomandările Analizei de gen, desfășurată în cadrul proiectului HOPE, accentul fiind pus pe particularitățile comportamentului de bullying la băieți și la fete.

Totodată, activitățile care au loc în cadrul proiectului, vin să susțină eforturile Guvernului Republicii Moldova de a preveni și reduce fenomenul de bullying în școli. În acest sens, la data de 9 decembrie, Parlamentul RM a votat în primă lectură, un proiect de lege care să reglementeze noțiunea de bullying, astfel încât să se poată preveni cazurile de intimidare între copii, elev-profesor și chiar părinte-copil. Prin modificările propuse la Codul Educației, fenomenul de bullying va fi reglementat și recunoscut ca formă de violență psihologică, care are drept rezultat crearea unei situații de intimidare.

Mai mult, potrivit unui Raport al UNICEF Moldova (Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova, 2019) în Republica Moldova, 86,8% dintre elevii claselor a VI – XII-a sunt afectați de bullying. Cea mai alarmantă situație este în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen sau a asistat la situații de bullying.