Un serviciu Hotline la care să fie semnalate eventuale încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități aflate în instituțiile rezidențiale, dar și în comunități, a fost lansat în luna ianuarie 2017. Astfel, oricine are nevoie de ajutor ori constată o încălcare poate apela Linia Fierbinte la numărul de telefon 080.010.808.

Serviciul este o componentă a Campaniei de informare naționale cu genericul „Uniunea Europeană mă ajută să-mi apăr drepturile!”, care se va desfășura până în luna iunie 2017 la Orhei, Hâncești, Dubăsari, Soroca, Edineț și Bălți. În acest răstimp, factori de decizie locali și membri ai comunităților vor afla mai multe despre drepturile persoanelor cu dizabilități mintale din instituțiile rezidențiale.

Primele acțiuni au și avut loc la Orhei. Aici, timp de trei zile, echipa „Keystone Moldova” a organizat ateliere, discuții non-formale, seminare informative și prezentări de filme în instituțiile rezidențiale. Alte două zile au fost dedicate comunității, și anume, au fost organizate activități de informare cu studenții, cu autoritățile publice locale, cu societatea civilă și cu oameni simpli. „Este foarte bine să ne cunoaștem drepturile. Suntem egali cu toții și de la fiecare dintre noi începe acceptarea persoanelor cu dizabilități în societate”, au spus oamenii.

Campania de informare este parte a proiectului „Dezvoltarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale în instituțiile rezidențiale neuro-psihiatrie”, finanțat de UE și realizat de „Keystone Moldova”, EASPD și AOPD.