Atenție dispersată, reflexe greu de controlat, reacție încetinită și o viteză scăzută de execuție a mișcărilor – sunt doar câteva dintre obișnuitele efecte „de diminuare” ale consumului de alcool. Iar dacă mai ești și conducător auto, singurul care va crește în cazul dat este riscul unui accident rutier. Despre toate acestea șoferilor din Republica Moldova li s-a vorbit în cadrul unei noi campanii de sensibilizare, cu genericul „Nu te lăsa condus de alcool! Cineva drag te așteaptă acasă”.

Numărul mașinilor crește an de an pe drumurile din Republica Moldova, respectiv mai mulți sunt și conducătorii auto, inclusiv cei nedisciplinați. Prin Campania de prevenire a consumului de alcool la volan, lansată în ianuarie a.c., Inspectoratul Național de Probațiune și-a propus să le amintească șoferilor că fiecare e așteptat de cineva drag acasă, iar a te lăsa condus de alcool înseamnă a nu te gândi la cei apropiați…

Promotorii campaniei au discutat cu participanții la trafic și le-au explicat despre riscurile pe care le implică alcoolul la volan. Drept dovadă că sunt riscuri majore, a fost adus exemplul celor peste 2600 de conducători auto, care în prezent se află la evidența Serviciului de Probațiune, fiind privați de dreptul de a conduce un mijloc de transport pentru că au fost depistați în stare de ebrietate alcoolică la volan. Dar și mai tristă este experiența și soarta celor care, aflându-se sub influența alcoolului, au provocat accidente rutiere ce s-au soldat cu decesul fie al pietonilor, fie al pasagerilor. Și deseori aceștia erau chiar rudele lor… Astfel, miza campaniei este să-i descurajeze pe cei care obișnuiesc să bea înainte de a urca la volan.

În ajutorul colegilor de la Inspectoratul Național de Probațiune au venit angajații Inspectoratul Național de Patrulare al IGP, ceea ce a amplificat și a dinamizat campania. Iar un argument în plus vor fi și noile amenzi de care vor fi pasibili, începând cu luna martie 2017, șoferii ce vor urca la volan în stare de ebrietate.

Campania s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în luna ianuarie 2017 și este parte a Proiectului „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitarea din Republica Moldova”, în cadrul Programului probațional „Drink & Drive”. Unul dintre scopurile acestuia este de a-i motiva pe conducătorii auto ce au fost supuși pedepsei pentru conducere în stare de ebrietate să conștientizeze impactul dramatic personal și social al acestui fapt, și să renunțe la acest viciu.