În data de 19 mai 2021 a avut loc o vizită de monitorizare a lucrărilor de construcție în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană (UE) privind îmbunătățirea serviciilor de eficiență energetică (EE) a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți. Scopul proiectului este asigurarea unui mediu de studii confortabil și a condițiilor mai bune de învățământ pentru circa 1.000 de elevi și profesori ai Liceului.

La eveniment au participat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, și alți reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), reprezentanți GIZ Moldova, autorități publice locale, locuitori ai municipiului Bălți, mass-media și societatea civilă.

Lucrările de construcții în cadrul proiectului includ reparația acoperișului, cu o suprafață de 2105m2; lucrări de termoizolare a pereților pe o suprafață totală de 5.316 m2; înlocuirea geamurilor și ușilor exterioare cu o suprafață de 695 m2; instalarea unui punct termic; asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din liceu; și renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie în instituția de învățământ se va reduce, potrivit estimărilor, cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 125 tone.

Valoarea totală a proiectului privind „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie  cantemir» din municipiul Bălți” constituie peste 1 milion Euro, dintre care 994.000 Euro – acordați de UE și 7.000 Euro – contribuția locală.

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.