O conferință dedicată justiției constituționale în societatea democratică, o masă rotundă cu participarea doctoranzilor în domeniu și desemnarea celor mai buni jurnaliști constituționali. Sunt câteva dintre activitățile desfășurate de echipa Proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”, având ca scop sporirea vizibilității și a rolului Curții în societate.

Actualii și foștii judecători ai Curții Constituționale (CCM), secretariatul Curții, precum și reprezentanții profesiilor juridice, ai ONG-urilor și ai mass-media au participat la conferința „Justiția constituțională în societatea democratică”, organizată la CCM. Evenimentul a fost inaugurat de judecătorul Aurel Băieșu, care a subliniat prioritatea reglementărilor internaționale în domeniul drepturilor omului, iar pe post de moderator s-a aflat fostul președinte al Curții, Alexandru Tănase. Prezentările, realizate de experții Proiectului UE – Jean-Louis Laurens, fost oficial în cadrul Consiliului Europei, Ambasadorul Mamuka Jgenti, dr. Toma Birmontiene și dr. Gabor Attila Toth – au fost urmate de dezbateri.

La fel, cu sprijinul proiectului european, un grup de doctoranzi ai Școlii Doctorale a Academiei de Studii Economice din Moldova și ai Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” au participat la o Masă rotundă cu tema „Noile tendințe în dezvoltarea doctrinei constituționale”. Discuțiile s-au focusat pe mandatul CCM și pe dimensiunea europeană a jurisprudenței constituționale în țara noastră. Judecătorul CCM, Veaceslav Zaporojan, a prezentat organigrama Curții Constituționale în cadrul modelului european de funcționare a acesteia, precum și noile tendințe din jurisprudența CCM pentru anul 2016. Iar expertul proiectului UE, prof. dr. Toma Birmontienė, le-a oferit doctoranzilor o analiză comparativă a jurisprudenței constituționale a instanțelor din UE și a CCM, și a subliniat natura similară a activității CCM cu cea a instanțelor constituționale europene.

De asemenea, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți foști și actuali judecători ai Curții Constituționale, precum și alți oficiali de rang înalt, au fost anunțați câștigătorii concursului „Cel mai bun jurnalist constituțional 2016”. Este vorba de reporterele Ana Bejenaru de la postul public „Moldova 1” și de Ileana Pârgaru de la TVR Moldova. Participanții la concurs au fost evaluați în baza dosarelor depuse, iar criteriile de desemnare a câștigătorilor au inclus valoarea adăugată pentru societate a materialelor realizate, respectarea eticii jurnalistice, dar și prezența la întâlnirile și evenimentele CCM. Scopul concursului, realizat cu sprijinul Proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”, a fost de a spori gradul de conștientizare în societate și mass-media a funcțiilor și activității Curții Constituționale.