Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat, vineri, 8 octombrie 2021, cel de-al doilea Forum Anual privind Participarea Bugetară, realizat în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acţionează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanţă bugetară în Moldova”, cofinanţat de Uniunea Europeană și Fundaţia Konrad Adenauer.

Evenimentul, care a avut loc în regim online, a fost dedicat discuțiilor despre oportunitățile și provocările privind asigurarea participării bugetare la nivel local, în mod special în perioada pandemică.

Adrian Lupușor, director executiv, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”,

este de părere că: „Participarea comunităților locale în procesul bugetar în contextul pandemiei și a restricțiilor este un subiect foarte important. Pandemia nu trebuie să afecteze procesele bugetare participative și democrația în general. Este important ca oamenii să înțeleagă că, indiferent de restricțiile sanitare, vocea lor este foarte importantă la nivel local. Am văzut în cadrul proiectului că majoritatea primarilor și actorilor locali au întâmpinat diferite probleme în acest sens, în special distanțarea fizică și participarea online, deseori este destul de problematică. Este clar că eficiența și impactul unui buget local depinde de vocea oamenilor, cum este ea auzită și integrată în procesul bugetar”.

Evenimentul a fost structurat în două paneluri. În cadrul primului panel, moderatoarea acestuia Tatiana Savva, directoare de program, „Expert-Grup”, a prezentat o platformă online inovativă, destinată facilitării participării bugetare prin intermediul instrumentelor virtuale. Participanții din cadrul panelului au discutat despre principalele provocări legate de promovarea participării bugetare la nivel local și cum pot fi acestea depășite, cum pot fi motivați factorii de decizie, APL-urile și comunitățile locale pentru asigurarea unui proces bugetar transparent, deschis și incluziv, dar și cum poate participarea bugetară să contribuie la dezvoltarea locală.

Viorel Furdui, director executiv, Congresul Autorităților Locale din Moldova:

„Nimeni nu poate să nege participarea cetățenilor în procesul decizional la nivel local. Observăm tot mai mult că acele comunități locale, care s-au învățat lucreze cu cetățenii, se evidențiază și au o altă atmosferă în tot ce înseamnă gestionarea localităților. Totodată, prin intermediul accesului mai mare al autorităților locale la diferite finanțări, fonduri, apare necesitatea ca aceste fonduri să fie administrate cât mai eficient și să avem cât mai multe realizări la nivel local

Anatolii Topal, primarul municipiului Ceadîr- Lunga, a prezentat rezultatele implementării procesului bugetar în localitate, menționând că autoritățile au decis să aloce un milion lei pentru proiectele înaintate de către cetățeni.

În cadrul celui de al doilea panel, moderat de Stanislav Ghilețchi, director executiv adjunct, IPRE, au avut loc discuții despre obligațiunile municipale și cum pot acestea contribui la dezvoltarea locală, despre bune practici și lecții învățate în procesul de emisiune a obligațiunilor municipale, precum și care sunt principalele provocări în procesul de emisiune a obligațiunilor municipale și cum poate participarea bugetară contribui la depășirea acestora.

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a menționat că autoritățile municipale, din emisiunea de obligațiuni municipale, intenționează să atragă suma de aproximativ 65 de milioane de lei, din 99 de milioane de lei, planificate pentru procurarea de troleibuze noi.

La rândul său, Valeriu Popa, primarul orașului Sîngera, a menționat: „Pentru localitatea noastră este o mândrie faptul că obligațiunile emise de Primăria or. Sîngera, alături de Ceadîr-Lunga, sunt primele care au fost admise spre tranzacționare în istoria bursei de valori a Republicii Moldova. Pe lângă aceasta, emisiunea de obligațiuni municipale prezintă două beneficii mari atât pentru Administrația Publică Locală, cât și pentru locuitorii orașului Sîngera și anume: în primul rând, am obținut resurse financiare pentru finanțarea unui proiect de infrastructură, este vorba de un apeduct, iar în al doilea rând, dacă tot vorbim despre participarea bugetară, este implicarea cetățenilor în realizarea acestui proiect”.

Urmăriți aici înregistrarea video a Forumului Anual pentru Bugetare Participativă 2021.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert- Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Fundația Konrad Adenauer (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est- Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).