Chiar dacă există un nivel bun de cooperare între agențiile de frontieră moldovenești și ucrainene, atunci când vine vorba de combaterea criminalității transfrontaliere, schimbul de informații sigur și eficient este esențial. În acest sens, EUBAM a găzduit un atelier de lucru pentru partenerii săi din cadrul Serviciului de Stat Grăniceri al Ucrainei și Poliției de Frontieră a Republicii Moldova cu privire la Aplicația de Rețea de Schimb Sigur de Informații (SIENA) a Europol. În data de 14 septembrie, un total de 46 de persoane au participat la atelierul de lucru, inclusiv vorbitori de la Europol și Poliția Federală Germană, factori de decizie și experți de la agențiile de frontieră din Republica Moldova și Ucraina, precum și observatori de la Poliția Națională din Ucraina și Republica Moldova.

În cadrul atelierului, experții agențiilor europene de aplicare a legii au prezentat SIENA grănicerilor și polițiștilor din Ucraina și Republica Moldova, oferindu-le o mai bună înțelegere a ceea ce este SIENA și ce caracteristici utile are pentru un transfer securizat de date, ceea ce o face aplicația preferată în special în punctele de trecere a frontierei operate în comun. Poliția Federală Germană a demonstrat implementarea practică a SIENA în Centrul de cooperare polițienească și vamală (CCPV) Passau, la frontiera dintre Germania și Austria. În același timp, reprezentanții Poliției Naționale din Republica Moldova și Ucraina, care deja folosesc cu succes acel sistem pentru a face schimb de informații cu omologii lor europeni, și-au împărtășit experiența. La final, participanții au discutat despre particularitățile și strategia pentru viitoare implementare a SIENA la punctul de contact comun (PCC) Palanca.

Potrivit Europol, ar putea fi prima dată când țările din afara UE utilizează acest sistem al Europol pentru schimbul sigur de informații între ele.