La 9 februarie 2021, în municipiul Străşeni şi oraşul Călăraşi au fost lansate lucrările de construcţie pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană (UE) privind îmbunătăţirea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC) în oraşul Călăraşi şi de eficienţă energetică (EE) a Liceului „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni.

Scopul proiectelor implementate este asigurarea locuitorilor oraşului Călăraşi cu servicii calitative de aprovizionare cu apă şi de canalizare. De asemenea, asigurarea elevilor şi personalul didactic ai Liceului „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni cu condiţii mai bune de învăţământ.
Lucrările de construcţie se vor încheia la sfârşitul anului 2021 şi includ o serie de măsuri de modernizare. Astfel, eficientizarea energetică va include reparaţia acoperişului, izolarea pereţilor clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă şi rece în robinetele din şcoli, şi renovarea facilităţilor sanitare a instituţiilor. Valoarea totală a proiectului privind „Sporirea eficienţei energetice a Liceului „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni constituie 1,2 milioane euro, dintre care 1,1 milioane Euro acordaţi de UE, şi 102.000 euro – contribuţie locală.
Numărul total de beneficiari sunt peste 650 de elevi, profesori şi angajaţi auxiliari ai Liceului.
În acelaşi timp, se va reabilita şi extinde sistemului de aprovizionare cu apă în oraşul Călăraşi cu o lungime de 16 km, la care se vor conecta 875 de gospodării. Inclusiv, în cadrul proiectului se va reconstrui staţia de clorinare a apei potabile din oraşul Călăraşi. Totodată, se va reabilita sistemul de canalizare cu o lungime de 5 km şi vor conecta 234 gospodării. Valoarea totală a proiectului privind „Îmbunătăţirea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare în oraşul Călăraşi” este de 1,72 milioane euro, dintre care 1,37 milioane euro – acordaţi de UE, şi 353.000 euro – contribuţie locală. Aproximativ 1.500 locuitori ai oraşului Călăraşi vor beneficia de servicii de aprovizionare cu apă potabilă, iar 5.700 locuitori de servicii de canalizare.

Măsurile investiţionale „Sporirea eficienţei energetice a Liceului „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni şi „Îmbunătăţirea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare în oraşul Călăraşi” sunt finanţate de Uniunea Europeană. Acestea sunt implementate în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) şi sprijinit financiar de Guvernul German (BMZ).