Un sondaj de opinie realizat la nivel național și o cercetare aprofundată regională pentru a înțelege de ce fel de informații au nevoie cetățenii, dar și reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova, despre Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) și care este asistența necesară pentru a-i ajuta să profite de oportunitățile oferite de Acordul de Asociere și ZLSAC. Sunt primele două activități planificate de Proiectul „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere și a ZLSAC”, finanțat de Uniunea Europeană și lansat recent la Chișinău.

Prezentă la ceremonia de lansare, Cecilia Malmström, Comisarul European pentru Comerț, a menționat că proiectul se adresează cetățenilor, dar mai ales mediului de afaceri, pentru a le explica mai bine antreprenorilor cum pot beneficia de Zona de Liber Schimb și pentru a încuraja exporturile moldovenești pe piața europeană.

La rândul său, vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al Economiei și Infrastructurii, a menționat că Republica Moldova a reușit să realizeze circa 75% din obiectivele asumate în domeniul economic în cadrul Acordului de Asociere, dar că mai sunt restanțe la implementarea acestora la nivel sectorial. Potrivit oficialului, proiectul UE este unul dintre elementele ce va contribui la depășirea acestei situații, prin completarea vacuumului informațional existent.

„Sunt convins că acest proiect va contribui esențial la eliminarea tuturor barierelor în realizarea obiectivelor asumate, la ridicarea nivelului de percepere și în rândul cetățenilor a beneficiilor și avantajelor oferite de Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător”, a mai adăugat Octavian Calmâc.

Cu o durată de doi ani (septembrie 2017 – august 2019) și un buget de 1,9 milioane de euro, proiectul va oferi informații și asistență mediului de business și cetățenilor Republicii Moldova pentru a beneficia de oportunitățile comerțului liber cu Uniunea Europeană. Instituția-cheie beneficiară este Ministerul Economiei și Infrastructurii. Activitățile se vor desfășura pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în UTA Gagauz-Yeri și în regiunea transnistreană, și vor include:

  • Furnizarea informațiilor practice și specifice privind modul de valorificare a oportunităților oferite de ZLSAC și cum pot fi depășite provocările în acest sens.
  • Un „birou online de știri” ce va oferi știri obiective despre ZLSAC, construind parteneriate cu mass-media naționale și locale, care vor include date și resurse de informare pentru jurnaliști.
  • Asistență specifică prin intermediul ghișeului unic mobil, inclusiv un meniu online cu toate informațiile, consultanță, traininguri și asistența necesară; un vehicul va face un tur al regiunilor țării și va livra informații și consultanță pentru mediul de afaceri local și comunități.
  • Trei campanii de informare naționale și o serie de materiale video pentru a informa populația și mediul de afaceri despre ce înseamnă ZLSAC în termeni practici – noi oportunități, investiții, locuri de muncă, o calitate mai bună a vieții, a produselor și serviciilor pentru toți cetățenii.
  • 40 de evenimente pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv sesiuni de instruire practice pentru mediul de business din diferite sectoare ale economiei despre ce pașii necesari pentru a profita de avantajele pe care le oferă ZLSAC.

Toate informațiile vor fi valabile în limbile română și rusă.