Comunitatea IT din Cahul a participat la Moldova Startup Summit 2021 – o platformă excelentă pentru crearea de oportunități pentru antreprenorii din țară care gândesc inovativ. La eveniment ei au prezentat proiectele de succes din domeniu, implementate în sudul țării, Cahulul fiind una dintre regiunile care implementează actualmente mai multe proiecte de stimulare a antreprenoriatului, pregătire a forței de muncă în IT, digitalizare sau dezvoltare a inovațiilor. De asemenea, participanții au împărtășit experiența lor, provocările și au vorbit despre cum poate accelera o afacere regională, pentru a obține susținere financiară din partea investitorilor. Mai multe oportunități de dezvoltare a startupurilor locale sunt oferite în regiune de proiectul „EU4Moldova:Startup City Cahul” – inițiativă care sprijină dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul tech și ocuparea forței de muncă în regiunea de sud a țării.

Una dintre inițiative în acest sens se desfășoară în parteneriat cu Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, care a introdus în programul de studiu al studenților un curs de antreprenoriat. În cadrul disciplinei, studenții învață să dezvolte o afacere de la idee la aplicare, fiind mentorați de profesori pregătiți în domeniu. De asemenea, pe durata cursului, studenții vor fi familiarizați cu managementul strategic, planificarea financiară, marketing-ul, pitch-ul, atragerea investitorilor etc. Procesul educațional presupune o abordare mixtă de lucru – în grup, dar și individual – tinerii fiind stimulați să studieze și să aplice cunoștințele în afara orelor de curs.

Tot în cadrul Moldova Startup Summit au fost prezentate mai multe idei inovative ale tinerilor din regiune, care ar putea deveni afaceri de succes și chiar contribui la dezvoltarea comunității din regiunea Cahul.