Asociația Promo-LEX, membră a Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC), au organizat o serie de ateliere de discuții pe marginea propunerilor de modificare a legislației electorale și conexe, prezentate de CEC pe 4 februarie 2022. În același timp, experții Promo-LEX au elaborat și prezentat o serie de documente de politici privind problemele stringente din legislația electorală.

Atelierele de discuții au fost organizate în cadrul proiectului „Advocacy pentru un nou Cod Electoral în Moldova”, implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Organizației Internaționale a Francofoniei.

Scopul atelierelor este de a încuraja reprezentanții autorității electorale și instituțiilor relevante, partidelor politice, organizațiilor societății civile și alte părți interesate să se implice activ în procesul de revizuire a legislației din domeniu.

Astfel, în perioada 2 – 30 martie 2022 au fost organizate șase ateliere de discuții, în format online. În cadrul evenimentelor au participat 389 reprezentanți ai autorităților (CEC, Parlament), a partidelor politice, societății civile, experți în domeniu și mass-media.

În cadrul acestor ateliere, participanții au discutat despre revizuirea legislației privind partidele politice; reformarea sistemului organelor electorale; îmbunătățirea prevederilor legale ce se referă la constituirea și funcționarea secțiilor de votare peste hotarele țării și pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului; modificarea procedurilor de desemnare și înregistrare a candidaților în alegeri; reglementarea campaniei electorale prin prisma statutului observatorilor și reflectării alegerilor în mass-media; modificarea legislației privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, și proceduri judiciare în alegeri.

Alte două evenimente sunt planificate pentru data de 7 aprilie 2022, și se vor axa pe actualizarea procedurilor electorale, precum și inițierea și desfășurarea referendumurilor.