În luna iulie 2022, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat o serie de concerte de muzică clasică. Evenimentele au avut drept scop celebrarea unității prin artă ca răspuns la războiul din Ucraina. Muzicieni din șapte țări ale lumii au oferit spectacole de excepție în cadrul campaniei de promovare a Anului European al Tineretului 2022.

„Celebrăm unitatea prin artă și cultură drept răspuns la războiul din Ucraina. Oameni de cultură și artiști din întreaga lume, inclusiv cei din Republica Moldova, trebuie să se mobilizeze și să transmită un mesaj de solidaritate și compasiune, un mesaj care contrapune creația distrugerii, care susține arta versus război”,

а declarat Ambasadorul Uniunii Europene Jānis Mažeiks.

Seria concertelor a fost deschisă pe 22 iulie, la Sala cu Orgă din Chișinău, unde iubitorii de muzică clasică au avut parte de o seară minunată alături de tinerii muzicieni care au reușit să surprindă publicul cu creații interpretate la o vioară Stradivarius din 1716, o piesă din colecția Băncii Naționale a Elveției. Concertele au continuat a doua zi, pe 23 iulie, cu un spectacol în aer liber la Butuceni, Orhei, unde 70 de tineri talentați au oferit un concert de muzică clasică sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru.

La 27 iulie, muzica clasică a adunat sute de oameni însetați de frumos în curtea Digital Park din Chișinău. Participanții au trăit experiența unui adevărat spectacol susținut de 110 artiști talentați din Europa, Republica Moldova, România și Ucraina. Pe parcursul serii, sunt bagheta lui Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al filarmonicii din Cluj și București, a fost interpretată una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven – „Odă Bucuriei”, care este și imnul Uniunii Europene.

Recitalul concertelor din Republica Moldova a culminat cu un spectacol în curtea Cetății Tighina. Tinerii muzicienii au recreat atmosfera celor mai îndrăgite pelicule cinematografice, interpretând renumitele coloane sonore ale filmelor Oscar sub bagheta dirijorului Andriano Marian.

Concertele au fost organizate în contextul Anului European al Tineretului, cu suportul Uniunii Europene.