Peste 70 de persoane – cadre didactice din 20 de localități, reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, reprezentanți din partea Uniunii Europene, Consiliului Europei, UNICEF și din partea Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) – au participat la conferința de totalizare a proiectului Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din R. Moldova, organizată de Fundația Terre des hommes Moldova pe 28 noiembrie.

Pentru Terre des homme Moldova, acest proiect a fost intens, cu provocari, dar și cu multă satisfacție, în special din interacțiunea cu copiii. În cei doi ani, am asistat la o metamorfoză a percepțiilor și atitudinilor beneficiarilor noștri privind dreptul la egalitate și nediscriminare, toleranță, egalitatea de gen, diversitate și incluziune”, a spus în deschidere Elena Madan, directorul Tdh Moldova.

Marco Gemmer, Șef Secția Operațiuni la Delegația Uniunii Europene în R. Moldova, s-a arătat impresionat de munca depusă de comunități pentru a depăși stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă. Reprezentantul UE a menționat că nediscriminarea este una dintre valorile europene de bază, iar proiectele locale care țintesc acest subiect vor continua să fie finanțate. „Când vezi copiii muncind împreună pentru a depăși provocările și prejudecățile – acesta este exact motivul pentru care o facem ( – finațările – ), deoarece acum copiii au ocazia să devină niște adulți cu un mod de gândire lipsit de stereotipuri și stigmate”. 

Cadrele didactice, prezente la eveniment, și-au împărtășit experiența din cadrul proiectului, povestind despre realizările și lecțiile însușite, dar și despre problemele ce le mai au de rezolvat în comunități. 

Timp de doi ani, din decembrie 2017, Tdh Moldova a desfășurat, în parteneriat cu IRI, proiectul finanțat de Uniunea Europeană, pentru a consolida protecția drepturilor omului și a combate discriminarea minorităților etnice în 20 de comunități, din 15 raioane, din țară.

Eduard Pesendorfer, manager de proiecte al Delegației UE în Republica Moldova, 
eduard.pesendorfer@eeas.europa.eu