Conferința la nivel înalt de două zile ”Municipalitățile pentru Creștere Durabilă” s-a desfășurat la Kiev, Ucraina în perioada 22-23 noiembrie 2018. În jur de 400 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale, asociații ale autoritățile locale, organizații partenere și alți actori relevanți din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, precum și reprezentanți din UE au discutat despre rolul autorităților locale în identificarea complexităților dezvoltării durabile, rezistenței economice și acțiunilor climatice.

În timpul discuțiilor, participanții au analizat felul cum orașele și municipiile din Parteneriatul Estic pot aborda asemenea situații, și anume: adaptarea la schimbările climatice, îmbunătățirea eficienței energetice și construirea unei economii dinamice și durabile. Specialiștii din regiune au identificat și au împărtășit cele mai bune practici de combatere a provocărilor globale cu soluții locale și au discutat pașii ce urmează pentru găsirea unor mecanisme de cooperare eficiente și abordări integrate pentru provocările viitoare.

În jur de 50 de administrații locale, care au cele mai bune rezultate, au primit certificate comemorative prin care se recunoaște angajamentul acestora și acțiunile impresionante în dezvoltarea orașelor și comunităților într-o manieră dinamică, durabilă și puternică.

Toate cele 13 autorități din Moldova care au depus  Planuri de Dezvoltare Economică Locală pentru evaluare au primit Certificate care atestă avansarea acestora la statutul de Membru Activ al M4EG. Acest fapt confirmă că PDEL au fost aprobate în baza evaluării realizate de Banca Mondială. Două din aceste autorități – primăriile Cărpineni și Cahul – au fost apreciate în mod special pentru calitatea excelentă a planurilor.

Conferința la nivel înalt a fost organizată de către două Inițiative majore ale UE pentru țările Parteneriatului Estic – Convenția Primarilor și Primarii pentru Creștere Economică.