La 30 noiembrie 2021, a avut loc, în format online, cea de-a 37-a reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina. La eveniment au fost prezenți reprezentanți din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe, autorităților de frontieră, vamale și de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, Organizației Internaționale pentru Migrație, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Consiliul Consultativ a salutat cu căldură noul său președinte, Excelența Sa, Ambasadorul Jānis Mažeiks și s-au familiarizat cu prezentarea generală a activităților desfășurate de Misiune în perioada iunie – octombrie 2021. Participanții au recunoscut progresul în implementarea Planului de acțiune EUBAM 12, exprimându-și satisfacția față de cooperarea continuă și activă dintre Misiune și servicii sale partenere.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a reiterat angajamentul UE de a construi relații puternice cu cei mai apropiați vecini ai săi, bazate pe un parteneriat autentic. EUBAM este, în acest sens, o ilustrare a modului în care UE sprijină continuu acest obiectiv, în beneficiul cetățenilor moldoveni și ucraineni:

„Aș dori să felicit toți partenerii pentru implementarea cu succes a fazei EUBAM 12 și să ne exprimăm recunoștința pentru eforturile lor, în ciuda provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de implementare. EUBAM continuă să joace un rol cheie în promovarea managementului integrat al frontierelor și în combaterea crimei organizate și am dori să încurajăm toate părțile să își continue eforturile pentru a obține rezultate tangibile în lunile următoare”.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, a declarat:

„Crizele recente au făcut și mai clară importanța unei coordonări rapide și eficiente între agențiile transfrontaliere. UE salută disponibilitatea Ucrainei de a reincrimina contrabanda pentru a evita pierderile pentru bugetul de stat, pentru a opri denaturarea concurenței între întreprinderi și pentru a asigura sănătatea și siguranța publică. Așteptăm cu nerăbdare stabilirea unui cadru legal și de reglementare pentru incriminarea contrabandei la scară largă, inclusiv cu privire la competența pentru mandatul de investigație. Suntem pregătiți să sprijinim agenția mandatată cu competențe de investigație pentru a dezvolta capacitățile tehnice necesare. De asemenea, încurajăm Ucraina și Moldova să continue desfășurarea de operațiuni comune de frontieră la punctele de trecere a frontierei convenite între cele două țări și să extindă controlul comun la alte puncte de trecere a frontierei de-a lungul frontierei comune, în conformitate cu Acordul din 2017 privind controlul comun, strategiile naționale de management integrat al frontierelor și prioritățile comune. Acesta este cel mai bun mod de a asigura contactele interpersonale, de a crește securitatea și de a preveni criminalitatea transfrontalieră.”

Șeful misiunii EUBAM, Generalul Slawomir Pichor a mulțumit tuturor participanților pentru contribuțiile lor valoroase și a spus:

„Evoluțiile pe parcursul perioadei de raportare au dovedit că, în pofida perioadei dificile, a fost totuși posibil pentru EUBAM și serviciile partenere să se adapteze la noile circumstanțe și să avanseze în implementarea Planului de Acțiuni. Acestea fiind spuse, doresc să reafirm aprecierea mea față de toți partenerii noștri moldoveni și ucraineni pentru cooperarea și sprijinul lor și să vă asigur că EUBAM va continua să rămână același partener dedicat pentru a contribui la o schimbare calitativă în gestionarea frontierelor.”

Următoarea reuniune a Consiliului Consultativ va avea loc în iunie 2022.