Pe 25 iunie 2021 a fost convocată în regim on-line cea de-a 36-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina. La întâlnire au participat reprezentanții ministerelor de externe, autorităților de frontieră, vamale și de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, Organizației Internaționale pentru Migrație, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Printre subiectele principale de pe agenda întâlnirii s-au numărat consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru, managementul integrat al frontierelor și prevenirea criminalității transfrontaliere. În urma discuției, Consiliul Consultativ a apreciat realizările EUBAM și a serviciilor partenere obținute în contextul pandemiei actuale COVID-19. În același timp, Consiliul a salutat decizia recentă a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei de modernizare a punctelor prioritare de trecere a frontierei, precum și Acordul dintre președinții Ucrainei și Republicii Moldova privind crearea unui nou coridor de transport între Kiev și Chișinău.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a prezidat ședința Consiliului Consultativ al EUBAM și a menționat realizările EUBAM și ale serviciilor partenere, evidențiind un progres imens în cooperarea dintre serviciile partenere. „Domeniile acoperite de EUBAM în sprijinul serviciilor partenere sunt relevante și de importanță strategică, atât în interesul Republicii Moldova, cât și al Ucrainei: sprijinirea reglementării conflictului transnistrean, managementul integrat al frontierelor, inclusiv stabilirea controlului comun la frontieră de-a lungul întregii frontiere comune, precum și lupta împotriva criminalității transfrontaliere. UE continuă să fie un partener apropiat și prieten atât al Republicii Moldova, cât și al Ucrainei, oferindu-și sprijinul prin intermediul EUBAM, dar și prin alte instrumente, cum ar fi proiectele care oferă finanțare pentru construirea infrastructurii la punctele de trecere a frontierei”, a declarat Ambasadorul Peter Michalko.

Șeful adjunct al Delegației Uniunii Europene în Ucraina, domnul Rémi Duflot, a declarat: „Cooperarea transfrontalieră strânsă între Ucraina și Republica Moldova, doi parteneri apropiați ai Uniunii Europene, este de o importanță esențială și în interesul amândurora întrucât ar facilita comerțul și contactele interpersonale și ar contribui la un nivel înalt de securitate. Pentru a realiza acest lucru, este esențial să se înceapă efectuarea operațiunilor comune de frontieră la punctele de trecere a frontierei convenite între cele două țări. Încurajez partea ucraineană să finalizeze lucrările de renovare și infrastructură convenite. Suntem pregătiți să sprijinim astfel de eforturi, inclusiv prin intermediul Misiunii UE de Asistență la Frontieră.”

Gheorghe Leucă, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a apreciat contribuția EUBAM la managementul frontierelor și analizei de risc, recunoscând totodată eforturile Misiunii în susținerea măsurilor de consolidare a încrederii, implementarea managementului integrat al frontierei și combaterea criminalității transfrontaliere. Leucă a declarat: „Subliniem faptul că Reuniunea Consiliului Consultativ se axează în principal pe revizuirea rezultatelor obținute în ultimele 5 luni și evaluarea acțiunilor ulterioare în vederea extinderii controlului comun la frontieră. Suntem convinși că ar trebui să extindem mai mult controlul comun la frontieră, în special pe partea centrală a frontierei moldo-ucrainene, în conformitate cu Acordul din 2017 și prevederile Foii de Parcurs 2019-2022. Încurajăm Misiunea EUBAM să continue abordarea orientată spre rezultate pentru a obține progrese tangibile, contribuind astfel la asigurarea stabilității și securității în regiune.”

Domnul Serhii Saienko, Director Adjunct al Direcției pentru Uniunea Europeană și NATO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, a remarcat importanța contribuției Misiunii EUBAM la întărirea capacităților instituționale ale serviciilor partenere vamale și de grăniceri din Ucraina și Republica Moldova, precum și la consolidarea cooperării acestora pentru a răspunde provocărilor la frontieră. Dl Saienko a menționat: „Ucraina evidențiază vizibilitatea Misiunii EUBAM în Ucraina și în zona de frontieră a Republicii Moldova. Acest lucru încurajează și ajută ambele țări să își unească eforturile pentru a aborda provocările, pentru a asigura eficiența managementului integrat al frontierei și pentru a spori eficacitatea combaterii criminalității transfrontaliere.”

Slawomir Pichor, șeful EUBAM, a declarat: „În ultimele cinci luni, EUBAM a făcut tot posibilul pentru a spori capacitățile operaționale ale serviciilor partenerilor noștri prin expertiză, mentorat și diverse evenimente de consolidare a capacităților. Ținând cont de evoluțiile pozitive recente în domeniul epidemiologic, aș dori să-mi exprim speranța că perioada următoare va aduce și mai multe oportunități pentru noi inițiative comune și interacțiune personală. Între timp, permiteți-mi să reiterez disponibilitatea EUBAM de a depune toate eforturile pentru a sprijini securitatea frontierelor și dezvoltarea economică în regiune și de a păstra angajamentul față de partenerii din Republica Moldova și Ucraina.”

Cea de-a 37-a reuniune a Consiliului Consultativ va fi convocată în noiembrie 2021.