Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a semnat pe final de toamnă contracte de finanțare nerambursabilă cu încă 25 de beneficiari ai Programului de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1”, susținut de stat și de UE. Suma totală a granturilor este de 5,85 de milioane de lei, care vor atrage în economia națională circa 16 milioane de lei.

Finanțarea va ajunge la întreprinderi localizate în 14 regiuni ale țării: câte patru din municipiul Chișinău și raionul Nisporeni, câte trei din raionul Cahul și UTA Gagauz-Yeri, două din raionul Telenești și câte una din raioanele Călărași, Cimișlia, Căușeni, Criuleni, Cantemir, Florești, Hâncești, Râșcani și Strășeni. Din cei 25 de antreprenori, care au semnat contracte de finanțare nerambursabilă, 11 sunt lucrători migranți reveniți acasă, iar restul sunt rude de gradul I ale acestora.

Companiile solicitante de granturi au cuprins toate ramurile economiei naționale. Cei mai mulți beneficiari, 18 la număr, vor investi în agricultură: cultivare de cereale, viță de vie, pruni, nuci, aluni, cătină, legume în spații protejate, creșterea animalelor – ferme de ovine, caprine, chinchila și dezvoltarea afacerilor în apicultură. Patru beneficiari vor presta servicii de terasament, forare, centre educaționale pentru copii, activități de fitness. Alți trei beneficiari și-au concentrat activitatea în industria de prelucrare și sectorul agroalimentar: producerea mobilei, fabricarea încălțămintei, a produselor de patiserie, simigerie și panificație. În plus, vor fi lansate zece start-up-uri și vor fi extinse 15 afaceri deja active pe piață.

Potrivit estimărilor, prin implementarea acestor proiecte investiționale, vor fi deschise 74 noi locuri de muncă, dintre care 30 pentru femei și 20 pentru tineri. Semnatarii contractelor urmează să contribuie cu partea lor de investiție, conform regulii „1+1” din banii câștigați în zece state: Italia, Marea Britanie, Rusia, Franța, Emiratele Arabe Unite, Germania, Olanda, România, Spania și Polonia.

În primele zece luni ale anului 2017, ODIMM a semnat 152 de contracte de finanțare nerambursabilă în sumă de circa 30 de milioane de lei, care vor atrage investiții de peste 97,5 milioane de lei. Per total, pentru realizarea Programului „PARE 1+1”, anul acesta în bugetul de stat sunt prevăzute 40 de milioane de lei.

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane și financiare ale cetățenilor moldoveni care muncesc peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a țării, prin stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Programul funcționează în baza regulii „1+1” – fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare și beneficiari de remitențe, rude de gradul I.