Locuitorii satului Șerpeni din raionul Anenii Noi vor avea în curând un complex sportiv modern. Clădirea, care urmează să fie dată în exploatare până la sfârșitul acestui an, are săli de antrenamente pentru copii și adulți și va găzdui competiții de nivel local și regional, cu participarea sportivilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Complexul este amplasat într-o construcție ce a fost abandonată circa 20 de ani. Decizia de a atrage investiții pentru edificarea complexului sportiv a fost luată după o consultare publică la care au fost invitați toți membrii comunității. „Chiar dacă în satul nostru ar fi mai multe probleme de soluționat, oamenii au fost de acord că avem nevoie de o zonă unde să se poată practica sportul, unde să vină și tinerii, și cei mai în vârstă, localnicii, dar și cei din stânga Nistrului”, spune Elena Nicolaev, primara localității. Drept urmare, sătenii s-au implicat în lucrările de demolare și de evacuare a deșeurilor.

Valoarea investiției Uniunii Europene este de 180.164 euro, iar contribuția primăriei se ridică la circa 43.960 euro. Tot autoritățile publice locale își vor asuma cheltuielile pentru buna funcționare a complexului. Lucrările de renovare au demarat în decembrie 2016. Din octombrie 2017, aici vor funcționa mai multe secții de sport – fotbal, baschet, volei, lupte libere. În calitate de antrenori vor fi angajați cei doi profesori de sport care muncesc în prezent la gimnaziul din localitate și alți patru specialiști din centrul raional.

Și pentru că proiectul își propune să sporească încrederea între cele două maluri de Nistru, primara este convinsă că noul complex sportiv și secțiile ce își vor desfășura activitatea în cadrul lui vor fi atractive și pentru locuitorii din stânga Nistrului. „Avem legături cu sătenii din Speia, de pe celălalt mal. Ei vin la noi mai ales la competițiile de fotbal. Sperăm că și alte secții vor fi atractive pentru ei”, a spus Elena Nicolaev.

Complexul sportiv din Șerpeni este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și realizat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, a reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și de îmbunătățire a infrastructurii sociale.