Ana Statova, o mamă care crește singură doi copii, a devenit recent cunoscută în toată UTA Gagauz-Yeri. Vestea despre Complexul turistic tradițional „Gagauz Sofrasi”, construit în stil găgăuz în satul Congaz, s-a răspândit rapid. Totul a fost posibil datorită sprijinului financiar UE și mentoratului de care a beneficiat.

Numit ambițios „cel mai mare sat din Europa”, Congazul se mândrește astăzi cu un complex ce reproduce atmosfera și farmecul caselor țărănești de altă dată: sobe cu lejancă, ferestre mici de lemn, păretare și covoare tradiționale din lână naturală – totul din materiale ecologice. Acoperișul din stuf și pereții din lut și paie fac ca cele patru căsuțe ale complexului să fie răcoroase vara și călduroase iarna. Ana a vrut ca lumea să știe mai multe despre frumusețea tradițiilor locale. „Întotdeauna am fost pasionată de istorie și mi-am dorit să păstrez și să valorific tradițiile și zestrea autentică pe care am moștenit-o de la bunica mea, precum și rețetele de bucate tradiționale găgăuze, pe care le-am colectat de-a lungul anilor”, spune ea.

Specialitățile culinare găgăuze, cum ar fi shorpa, o supă de carne de oaie foarte condimentată, sau  bulgurul – un fel de pilaf gătit cu carne de miel, roșii, morcov, ceapă și piper roșu – fac deliciul turiștilor locali, dar și a celor străini. Din 2016, de când a fost înființat, complexul turistic a devenit un loc de muncă pentru 14 femei și bărbați din localitate. Iar Ana are planuri ambițioase de a-l dezvolta. „O afacere este ca și cum ai țese un covor: ca să-ți iasă desenul frumos și corect, trebuie să numeri permanent firele de urzeală și băteală, și să le rânduiești atent, unul după altul”, spune femeia. Acum ea lucrează de cu zori ca să finalizeze construcția unei crame în stil găgăuz, în care ar vrea să organizeze degustări de vinuri locale.

Ana Statova este unul dintre cei 30 de întreprinzători din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care au obținut sprijin financiar și mentorat din partea Uniunii Europene pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul Programului SARD/„Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia”, implementat de PNUD Moldova. Succesul ei este o sursă de inspirație și pentru alte femei din regiune, tot mai multe localnice manifestându-și interesul pentru acest program.