O școală de vară cu genericul „Jurisdicția constituțională – remediu efectiv de protecție a drepturilor omului”, dedicată studenților de la Drept din întreaga țară, a fost organizată, în premieră, sub egida Curții Constituționale (CCM), cu sprijinul Proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”.

Evenimentul a întrunit circa 50 de tineri care învață la facultățile de Drept de la diverse universități din Republica Moldova, iar sesiunile au fost moderate de experți locali și internaționali, între care Alexandru Tănase, Președinte al CCM în perioada 2011-2017; actuali membri ai CCM; Președintele și Secretarul General al CC din Lituania; fostul vicepreședinte al CC din Georgia. Scopul Școlii de vară a fost de a le oferi viitorilor juriști cunoștințe practice și teoretice în domeniul justiției constituționale. Prezentările experților au abordat subiecte precum activitatea și jurisprudența CCM, jurisprudența CEDO, libertatea de exprimare și religia, dreptul la viața privată și de familie.

Tot pentru studenții de la Drept și tot în premieră, CCM a organizat Concursul de Procese Simulate în Dreptul Constituțional. Scopul acestei competiții a fost de a le oferi studenților de la opt universități din toată țara șanse de a transpune în practică diversele cunoștințe teoretice acumulate și de a-și dezvolta abilitățile de viitori avocați/pledanți în fața CCM. Judecătorul Curții, Veaceslav Zaporojan, a salutat disponibilitatea viitorilor juriști de a participa la acest concurs care, potrivit lui, este o dovadă a faptului că CCM, dar și instanțele judiciare devin parteneri cruciali în realizarea strategiei de dezvoltare a UE „Europa 2020” de a stimula și de a menține dezvoltarea domeniului dreptului”.

La rândul său, Mamuka Jgenti, expert-cheie al Proiectului UE „Suport pentru CCM”, a opinat că în perioada recentă, grație activității Curții Constituționale, în țara noastră s-au produs schimbări majore în domeniul drepturilor omului. „Acest concurs constituie un exercițiu care va deschide mai multe oportunități participanților, în calitate de viitori juriști și avocați. Iar acest fapt este și mai actual în contextul oportunităților de apărare a drepturilor fundamentale prin ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate în fața CCM, atunci când sunteți parte a unui litigiu în instanță, avocat sau judecător”, a menționat el. La final, echipelor participante le-au fost oferite diplome și certificate de participare.

De asemenea, Proiectul UE a continuat seria de ateliere de formare pentru judecătorii și personalul CCM, organizând pentru judecătorii și juriștii CCM instruire cu genericul „Alegerile prezidențiale – revizuirea constituțională a amendamentelor constituționale”.