La 9 septembrie, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a recepționat două bărci pe pernă de aer (hovercrafts) care sunt destinate supravegherii frontierei acvatice între Moldova și Ucraina. Bărcile vor permite polițiștilor de frontieră să efectueze activități de patrulare în zone greu accesibilitate și în condiții meteorologice nefavorabile.

În consecință, timpul de răspuns la incidentele la frontieră (inclusiv operațiunile de căutare și salvare) va fi redus.

De asemenea, un grup de 14 polițiști de frontieră au beneficiat de un program intensiv de instruire care le-a permis să dobândească cunoștințe și abilități practice privind conducerea și mentenanța tehnică a bărcilor. O parte de ofițeri au fost certificați în calitate de formatori, consolidând astfel capacitatea instituțională a Poliției de Frontieră de a instrui noi operatori de bărci pe pernă de aer.

Activitățile au desfășurate în cadrul proiectului „EU4BorderSecurity” care este implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova în parteneriat cu autoritățile de frontieră și vamale ale Republicii Moldova și Ucrainei.