În luna martie s-a încheiat proiectul „Siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din 6 instituții rezidențiale în perioada pandemiei cu COVID-19”, implementat de Keystone Moldova și finanțat de Uniunea Europeană. Activitățile proiectului s-au desfășurat pe parcursul a 7 luni și au contribuit la asigurarea unui mediu mai protejat de COVID-19 pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și angajații din instituțiile rezidențiale. Astfel, 1.700 persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale și 500 de angajați au primit și beneficiază de echipamente de protecție împotriva COVID-19: măști (33.000 unități), mănuși (33.000 unități), ochelari protectori (1.400 unități), viziere (2.000 unități), dezinfectant (250 sticle a câte 5 l.), halate de unică folosință (6.000 unități) și încălțăminte de protecție (3.000 unități). „Echipamentul de protecție donat ne-a ajutat să prevenim și să controlăm răspândirea virusului în instituție. Cu puțin timp în urmă o persoană cu dizabilități s-a infectat; noi am luat toate măsurile de prevenire și am reușit să protejăm celelalte persoane din instituție”, a menționat un angajat al unei instituții rezidențiale.
Totodată, 2.000 de persoane cu deficiențe de auz, inclusiv copii, au primit măști cu vizor pentru a le asigura protecția, dar și comunicarea fără bariere.

Pentru a spori accesul la informație al persoanelor cu dizabilități și angajaților, 6 monitoare și computere au fost instalate în cele 6 instituții rezidențiale. Broșuri și spot-uri video despre prevenirea infecției cu COVID-19 au fost traduse în limbaj ușor-deînțeles și sunt derulate zilnic în instituții.
42 de auto-reprezentanți din instituțiile rezidențiale au fost capacitați pentru a oferi suport semenilor lor în accesarea Serviciului de asistență telefonică pentru persoanele cu dizabilități, pentru a-și soluționa problemele.
În acest context, le-au fost oferite 40 de telefoane mobile, ca suport tehnic. „Știm că trebuie să telefonăm la Linia fierbinte atunci când ne sunt încălcate drepturile. Consultanții ne vor ajuta să ne rezolvăm problemele.”
17 angajați ai instituțiilor rezidențiale au fost capacitați în calitate de facilitatori în politicile de protecție împotriva COVID-19 și au livrat sesiuni de training pentru alți 490 de angajați, sub mentoratul Keystone. Astfel, au asigurat implementarea politicii interne de prevenire și control, care a fost dezvoltată în toate cele șase instituții rezidențiale. Ulterior, angajații au livrat informația către toți rezidenții instituțiilor. Astfel, 63 de angajați și-au sporit cunoștințele privind prevenirea sindromului de ardere profesională și managementul stresului, fapt ce i-a ajutat să gestioneze mai eficient comportamentele persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale în perioadele de criză.
Proiectul „Siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din 6 instituții rezidențiale în perioada pandemiei cu COVID-19”, a fost implementat de Keystone Moldova și finanțat de Uniunea Europeana din Mecanismul de răspuns rapid al UE la necesitățile stringente ale societății civile din țările Parteneriatului Estic.

Pentru detalii, accesați:
https://www.privesc.eu/arhiva/94164/Evenimentul-de-incheiere-a-proiectului–Parteneriatul-Estic-2019-2020–Mecanismulde-Raspuns-Rapid–Siguranta-si-drepturilepersoanelor-cu-dizabilitat