Nouă licee din regiunea Cahul vor beneficia de echipamente digitale de ultimă generație, conținut adaptat cerințelor actuale și spații modernizate de învățare. În cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” au fost create laboratoare digitale complet echipate, care în anul academic curent vor fi utilizate de aproximativ 3000 de elevi și profesori din instituțiile conectate la programul „Tekwill în fiecare școală”. Inițiativa are drept scop crearea mai multor oportunități pentru comunitatea locală pentru a pregăti o generație de viitori specialiști, care să corespundă cerințelor de pe piața de muncă actuală și să profeseze în regiune, acasă.

„La începutul anului școlar, instituția noastră a fost inclusă în programul „Tekwill în fiecare școală”, iar elevii studiază 2 discipline noi: design grafic și programare. Deoarece în sate copiii nu au calculatoare acasă, crearea unui laborator digital în liceul nostru va schimba mult lucrurile.”,

afirmă Tatiana Buciuceanu, directoarea Liceului Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Alexandru Ioan Cuza, r-nul Cahul.

„Digital Lab” îi ajută pe elevi să-și îmbunătățească abilitățile digitale și le oferă acces la tehnologii informaționale celor care nu dețin un dispozitiv acasă. Laboratoarele vor oferi liceenilor un spațiu inovator și creativ, împărțit în 5 zone tematice:

◊ Zona pentru profesori, cu birou, ecran mare și tablă interactivă

◊ Zona pentru elevi, echipată cu 20 laptopuri, calculatoare și camere web

◊ Zona pentru imprimare, dedicată materialelor de print

◊ Zona creativă, amenajată cu o tablă și fotolii „puf”

◊ Zonă de depozitare, dedicată vestiarului

„Digital Lab” vine să răspundă necesităților de educație ale liceelor regionale și îi ajută pe elevi să-și formeze și să-și îmbunătățească abilitățile digitale – un absolut necesar pentru profesiile de astăzi, dar mai ales cele din viitor. Cu o arie de cca 50 m2, laboratoarele vor oferi liceenilor un spațiu inovator, creativ și complet echipat pentru studierea disciplinelor viitorului.

Laboratoarele urmează să fie lansate în curând, valoarea proiectului fiind de aproximativ 130 de mii de euro. „EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.