Adrian Grițco, un tânăr ingineri din Căușeni (75 km distanță de Chișinău), a lansat o afacere de succes în apicultură. Și pentru că a dorit mereu să dea un suflu nou domeniului apicol, nici afacerea lui nu este una obișnuită, ci e bazată pe inovații. Abordarea inedită a unei ocupații atât de tradiționale, precum este apicultura, a fost posibilă datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană.

Inspirat de modele utilizate de apicultori din Canada și SUA, Adrian Grițco și-a proiectat stupii de albine la computer. Mierea o extrage cu ajutorul unui aparat automatizat, iar din fondurile europene a cumpărat materialele necesare pentru stupii din cherestea, pe care i-a confecționat el însuși, echipament pentru colectarea mierii și zeci de familii de albine: „Stupii pe care i-am meșterit ne ușurează munca de întreținere și de dezvoltare a familiilor de albine. Iarna putem uni mai mulți stupi la un loc, pe paleți speciali, iar asta ne ajută să păstrăm mai bine căldura”.

Acum stupina lui Adrian numără peste 100 de stupi, iar mândria lui cea mai mare sunt cei confecționați din polistiren, un material ce înlocuiește lemnul și asigură o cantitate mai mare de miere. Tot pentru a spori productivitatea, Adrian practică așa-numitul stupărit pastoral, adică transportă stupii de la un cules la altul, în zone unde sunt plante în floare. Iar toamna albinele sunt transportate la iernat într-un spațiu special amenajat în curtea străbunicilor, care la fel au practicat apicultura.

Și pentru că apicultura este o activitate sezonieră, Adrian și fratele său, Sergiu, dezvoltă și afaceri conexe. Astfel, primăvara și vara ei sunt ocupați la stupină, iar în sezonul rece meșteresc stupi în atelierul improvizat în garajul casei părintești. Spre bucuria lor, comenzile vin din toată țara, iar cererea e din ce în ce mai mare.

La o distanța de aproape doi ani de la inițierea afacerii, tânărul antreprenor afirmă că și-a îndeplinit obiectivul, dar că nu se oprește aici. Iar pentru a-și moderniza și mai mult stupina, visează să confecționeze stupi din poliuretan – un material ce i-ar ajuta să sporească și mai mult producția de miere. „Are o durată mai mare de viață, asigură o mai bună izolare termică, este ușor de întreținut, iar producția de miere este cu mult mai mare decât la cei tradiționali”, explică el Adrian Grițco avantajele noilor tehnologii. Și pentru că este o fire deschisă, își împărtășește cunoștințele – în special, cele din domeniul producerii de ceară – și cu colegii din stânga Nistrului.

Adrian Grițcan, temerarul apicultor din Căușeni, este unul dintre cei 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru, care au obținut granturi europene, în valoare de până la 13.500 de euro, pentru a-și crea sau a-și dezvolta o afacere proprie. Acest sprijin a fost oferit în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană implementat de PNUD Moldova.