„Zece ani de cultură competitivă în Republica Moldova” este genericul ce a însoțit mai multe activități dedicate Consiliului Concurenței din țara noastră, organizate în primăvara curentă cu concursul Proiectului UE „Suport pentru Consiliul Concurenței”. Scopul acestora a fost, în egală măsură, de a face un bilanț al celor realizate în domeniu, dar și de a trasa prioritățile de viitor.

Conferința internațională „Zece ani de politici de concurență în Republica Moldova: evoluții, provocări, perspective” a reunit la Chișinău șefii autorităților de concurență din țările membre ale UE și din SUA, precum și factori de decizie din administrația publică centrală și locală atât din statele Uniunii Europene, cât și din Republica Moldova. Discuțiile s-au purtat pe mai multe paneluri, unde participanții și-au împărtășit experiența și cele mai bune practici. Dovada bunei cooperări o fac și cele trei acorduri internaționale semnate, în cadrul conferinței, între Consiliul Concurenței din Republica Moldova și instituțiile omoloage din Republica Cehă și Austria, precum și cu Secretariatul Comunității Energetice.

Cea de-a 11-ea ediție a „Competition CAFÉ” a reunit jurnaliști din Republica Moldova și din România. Dezbaterea a fost moderată de Cătălin Marius Balan, editor Știri la postul de televiziune Digi 24 din București, care și-a împărtășit experiența în domeniul comunicării instituționale către mass-media vizuale. Iar Constantin Rudnițchi, editorul emisiunii „La bani mărunți” de la TVR 1 și editor-șef al publicației „Economistul” din România, a vorbit despre felul în care „o informație despre concurență poate explica prețul plătit de consumator și funcționarea corectă a pieței”. Cei doi invitați au exemplificat, prin situații concrete, cum aducem un subiect „de la gustul publicului la interesul public”, provocându-i totodată pe colegii din Republica Moldova să vină cu propria viziune de „traducere” a unui comunicat oficial pe înțelesul omului de rând.

Anterior, tot la „Competition CAFÉ”, despre evoluțiile și provocările din domeniu reprezentanții Consiliului Concurenței au discutat cu experții de la o organizațiile ce elaborează politici publice în țara noastră. Principalele subiecte abordate au vizat colaborarea dintre autoritatea de concurență și societatea civilă în vederea promovării culturii concurențiale în Republica Moldova.

Cu o durată de doi ani, Proiectul UE „Suport pentru Consiliul Concurenței” are drept scop și misiune susținerea Republicii Moldova în realizarea obiectivelor pe componenta de concurență, specificate în capitolul de legislație și politici concurențiale din cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.