Cum poate fi combătut fenomenul pirateriei on-line în Republica Moldova, care sunt procedurile internaționale de blocare a accesului utilizatorilor la site-urile cu conținut piratat sau produse contrafăcute, cum se aplică sechestrul asigurator asupra domeniului web, cum furnizorii IT pot sprijini autoritățile în acest proces? Acestea au fost principalele subiecte discutate la atelierul de lucru organizat în perioada 4-5 iunie a.c., de Proiectul UE ”Suport pentru respectarea dreprurilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova. La eveniment au participat furnizori de servicii IT, reprezentanți ai Inspectoratului General de Poliție, Procuratură, AGEPI.

Monica Pop, procuror, reprezentant al României în cadrul Observatorului Oficiului UE pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO) și expert în cadrul Proiectului, a vorbit despre practica României în combaterea pirateriei digitale, care sunt instituțiile responsabile de monitorizarea acestui fenoment în România, dar și despre procedurile de punere în aplicare a dispozițiilor de sechestru asupra numelui de domeniu și de blocare a site-urilor cu conținut ilegal.

În ceea ce privește procedurile de aplicare a încheierilor judecătorești pe cazurile de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, Monica Pop a recomandat autorităților să stabilească instituția care va găzdui conținutul redirecționat, persoanele de contact și modul de îndeplinire a acestor decizii.

Atelierul de lucru a făcut parte din seria de evenimente organizate la Chișinău cu prilejul Zilei Mondiale a Contrafacerii.