22 de concepte/idei de modernizare a centrelor municipiilor Ungheni şi Cahul au fost prezentate la Hackathon Urban „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”, un eveniment organizat în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie pe 23 noiembrie 2020.

Echipele participante au venit cu idei variate: coridoare verzi cu iluminare smart, sisteme digitale de alerte, concepte de străzi shared spaces (zone „de întâlnire”) , sistem smart de evidenţă a locurilor de parcare, QR coduri de prezentare a monumentelor istorice, sisteme integrate de colectare şi reciclare a plasticului, platforme online de transparenţă decizională şi interacţiune cu cetăţenii, mobilier urban inteligent. Evenimentul este organizat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat şi ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

Ideile au fost prezentate de echipe în faţa juriului format din experţi de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, specialişti în tehnologii informaţionale, reprezentanţi ai primăriilor mun. Cahul şi Ungheni. Juriul a selectat câte trei iniţiative câştigătoare din fiecare regiune.

La Cahul, primul premiu de EUR 2 000 EUR a fost câştigat de echipa „Smart Station ” pentru propunerea staţiilor de transport public inteligent echipate cu panouri fotovoltaice, senzori de mişcare cu iluminare LED, panouri informative digitale cu date despre traseul rutei, Wi-Fi gratuit, supraveghere video, etc. Al doilea premiu a fost acordat echipei „Synergy”, în valoare de EUR 1 000, pentru propunerea unui bulevard pietonal mixt cu zone pentru expoziţii, promenade, havuz interactiv, panouri informative digitale, mobilier urban şi activităţi sportive, etc. Totodată, al treilea premiu de EUR 600 a fost acordat echipei „IT4Cahul” pentru propunerea unui ghid digital interactiv E-Cahul pentru a marca locurile turistice, op ţiunile de cazare, restaurantele, zonele de agrement şi calendarul evenimentelor.

La Ungheni, primul premiu de EUR 2 000 a fost acordat echipei „Develop Ungheni” pentru modernizarea zonei Palatului de Cultură cu conectare la Wi-Fi, cu panouri informative digitale alimentate cu energie solară, dar şi crearea aleii busturilor personalităţilor notorii, precum şi a unui havuz pedestru iluminat. Al doilea premiu în valoare de EUR 1 000 a fost câştigat de echipa „Ungheni Invest” pentru propunerea de transformare a Pieţei Independenţei în zonă pietonală, inclusiv cu scenă pliabilă, havuz pedestru, iluminare LED, pod de sticlă (terasă pe punte peste calea ferată), U-HUB cu săli de conferinţe şi oficii pentru start-up-uri. Al treilea premiu de EUR 600 a fost acordat echipei „Forţa Ungheni” pentru propunerea unui Parc IT în Ungheni cu spaţii inteligente pentru rezidenţii IT, co-working, IHub pentru tineri, inclusiv crearea E-Ungheni (o platformă de comunicare online între APL şi cetăţeni) şi un centru comercial subteran lângă Piaţa Independenţei.

Acesta este primul hackathon organizat în municipiile Ungheni şi Cahul. 22 de echipe (câte 11 din fiecare regiune) formate din specialişti în urbanism, IT, arhitectură, soluţii SMART au creat, timp de 3 zile, soluţii de modernizare a regiunii centru a  municipiilor Cahul şi Ungheni. Participanţii au fost ghidaţi de mentori experimentaţi din domeniile antreprenoriat, tehnologii informaţionale, arhitectură şi urbanism, ecologie şi sustenabilitate.

Toate ideile prezentate de cele 22 echipe vor fi transmise grupurilor locale de modernizare a centrelor municipiilor Ungheni şi Cahul pentru a fi examinate, unele urmând a fi incluse în Planurile de urbanism ale municipiilor. Precizăm că grupurile locale sunt formate din reprezentanţi ai APL-ului local, specialişti în arhitectură şi urbanism şi au misiunea să dezvolte un plan de urbanism local realist, orientat spre necesităţile oamenilor, care sunt identificate în cadrul consultărilor cu cetăţenii.

Modernizarea şi revitalizarea arhitecturală a centrelor urbane din ambele regiuni este una din activităţile complexe ale Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Ea este realizată într-o manieră participativă, oamenii fiind resursele generatoare de idei.

Hackathonul Urban „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine” este organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, în parteneriat cu Primăriile municipiilor Cahul şi Ungheni, Tekwill şi IHub Chişinău.

NOTĂ: Video eveniment de prezentare a echipelor câştigătoare poate fi descărcat aici: https://bit.ly/339G3OI

***

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susţine dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă şi durabilă în regiunile Cahul şi Ungheni, pentru a asigura cetăţenilor o calitate mai bună a vieţii. Programul are un buget total de EUR 23 milioane, este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Mai multe detalii despre activităţile Programului în regiunile Cahul şi Ungheni găsiţi pe www.eu4cahul.md şi www.eu4ungheni.md