A 8-a ediţie a Săptămânii Securităţii Cibernetice din Moldova – Moldova Cyber Week, dedicată temei ‘Dezvoltarea unei infrastructuri puternice de securitate cibernetică’, a avut loc în perioada 25-27 noiembrie 2020, fiind co-organizată de proiectul EU4Digital Cybersecurity East şi Uniunea Internaţională pentru Telecomunicaţii (UIT).

La eveniment au participat oficiali de rang înalt, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice şi profesionişti din peste 12 ţări, inclusiv din cele şase ţări partenere din est. Aproape 1.300 de participanţi au urmărit evenimentul online pentru a afla mai multe despre infrastructura de securitate cibernetică în era „normalităţii noi”, tendinţele cheie pentru 2020, soluţii de inteligenţă artificială, crearea de ecosisteme eficiente, cooperarea regională şi internaţională în domeniu, dar şi construirea unei capacităţi naţionale de securitate cibernetică din perspectiva experienţelor altor state.

Ca parte a evenimentelor săptămânii, proiectul privind Securitatea Cibernetică a livrat două seminare web în perioada 26-27 noiembrie.

Seminarul web despre răspunsul la incidente şi vânătoarea de ameninţări s-a concentrat pe îmbunătăţirea securităţii întreprinderii. În cadrul acestui atelier, participanţii au învăţat diferite aspecte ale răspunsului la incidente şi tehnici de vânătoare a ameninţărilor, folosind scenarii bazate pe incidente reale. Participanţii au avut ocazia de a folosi diferite tehnici, inclusiv servere momeală, Suricata, wireshark şi alte instrumente practice.

Seminarul web privind Gestionarea Riscurilor Cibernetice în Era informaţiei a prezentat o înţelegere cuprinzătoare a modului de identificare şi atenuare a vulnerabilităţilor în reţelele, sistemele şi datele unei organizaţii. În cadrul acestui seminar web, au fost prezentate exemple practice despre cum să analizăm critic profilul de risc al unei organizaţii şi să dobândim abilităţile necesare pentru a conduce o afacere sau o instituţie prin complexităţile peisajului securităţii cibernetice.

Proiectul EU4Digital Cybersecurity East îşi propune să dezvolte mecanisme tehnice şi de cooperare care să sporească securitatea cibernetică şi pregătirea împotriva atacurilor cibernetice în ţările partenere din est, în conformitate cu standardele UE.