Respectarea dreptului de autor în contextul digitizării patrimoniului cultural și dezvoltării bibliotecilor digitale în Uniunea Europeană și Republica Moldova au fost subiectele principale ale unui seminar național, care a reunit pe 9 octombrie a.c., la Chișinău, bibliotecari din toată țara. Evenimentul a fost organizat de AGEPI împreună cu Proiectul UE ”Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.

Liderul de echipă al Proiectului UE, Maximilian Foedinger a spus că digitizarea este o prioritate la nivel european, Comisia Europeană adoptând în acest sens o recomandare privind digitizarea si accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală.

”Patrimoniul cultural reînvie prin intermediul tehnologiilor digitale și a internetului. Oamenii au deja oportunități fără precedent de a accesa diverse materialele culturale, în timp ce instituțiile pot ajunge la o audiență largă prin valorificarea acestora. Prin intermediul platformei digitale din UE pentru patrimoniu cultural – ”Europeana”, oricine are acces la peste 53 de milioane de articole, inclusiv imagini, text, sunet, video și materiale 3D din colecțiile a peste 3.700 de biblioteci, arhive, muzee, galerii și colecții audiovizuale Europa. Platforma poate fi utilizată de profesori, artiști, profesioniști în instituții culturale și de creație, dar și de toți cei care caută informații despre cultură” a spus Maximilian Foedinger.

De asemenea, el a subliniat că paralel cu crearea depozitelor digitale, trebuie să se atragă atenția și asupra gestionării acestora, prin politici durabile în domeniu.