La data de 5 iunie 2021, Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere (DG NEAR), dna Katarína Mathernová, împreună cu Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, au efectuat o vizită la sediul central al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) din Odesa. Realizarea priorităților și obiectivelor programului de lucru al Misiunii a fost principala temă abordată de către cei doi înalți oficiali cu șeful Misiunii, Generalul Slawomir Pichor.

În acest context, au fost discutate principalele realizări ale Misiunii în decursul celor 15 ani de activitate, precum și punerea în aplicare a activităților prevăzute în mandatul curent al Misiunii, care expiră la 30 noiembrie 2023. De asemenea, părțile au discutat despre realizarea conceptului de Management Integrat al Frontierelor (IBM) în regiune, în contextul strategiilor naționale de IBM ale Republicii Moldova și Ucrainei, și a programelor de asistență tehnică. Totodată, înalții funcționari au avut un schimb de opinii privind inițiativele legislative de reinstituire a criminalizării pentru contrabanda cu mărfuri în Ucraina, care au ca scop combaterea eficientă a criminalității transfrontaliere.

În timpul întrevederii, sprijinul acordat de către EUBAM pentru soluționarea diferendului transnistrean, implementarea IBM și combaterea criminalității transfrontaliere a fost exemplificat prin inițiative și măsuri concrete, realizate împreună cu agențiile vamale și de frontieră din Republica Moldova și Ucraina.