Economiile monetare anuale în orașul Cantemir reprezintă 91.817 euro sau 15% din bugetul total anual al orașului, în rezultatul implementării proiectului susținut financiar de Uniunea Europeană.

Energia verde regenerabilă asigură securitatea energetică a patru instituții educaționale din orașul Cantemir, cu suportul Uniunii Europene. Aici, în premieră în Republica Moldova, la una din instituții, a fost construită și funcționează o centrală termică pe biomasă, care utilizează resturile vegetale colectate din vii și livezi. Evenimentul de prezentare a rezultatelor și inovațiilor aplicate în localitate a avut loc în contextul Săptămânii Europene a Energiei Durabile 2021.

Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir este unica instituție publică din Republica Moldova care, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, deține o centrală termică pe biomasă care utilizează crengi uscate de pomi și viță de vie colectate după tăierea livezilor și viilor, produse din deșeurile vegetale furnizate de vinificatorii din regiune. Pe lângă diversificarea surselor de energie, sistemul de încălzire contribuie la protecția mediului prin evitarea practicilor ilegale de ardere a masei vegetale în aer liber. Exemplul inovator din or. Cantemir se încadrează în prioritățile promovate la nivel european, prin intermediul Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW), care anul acesta se desfășoară cu genericul „Îndreptându-ne către 2030: remodelarea sistemului energetic european”.

Componentele demonstrative și inovative au fost realizate și în alte trei instituții școlare din orașul Cantemir – în două grădinițe și în liceu. În total, proiectul are peste o mie de beneficiari, dintre care 303 copii au condiții de temperatură și umiditate mai confortabile în grădinițe, 643 de elevi au condiții de interior mai confortabile în școlile lor, iar 151 de membri ai personalului școlilor și grădinițelor activează în condiții de interior mai confortabile.

Cele patru instituții educaționale au înregistrat deja economii de energie de circa 60%, bani care vor putea fi redirecționați spre alte necesități. Alte 678 MWh/an de energie electrică este produsă din surse de energie regenerabilă. Grație Uniunii Europene, economiile monetare anuale în orașul Cantemir reprezintă 91.817 euro sau 15% din bugetul total anual al orașului.

„Acum opt ani, ne-am luat angajamentul de a reduce cu 20% nivelul de emisii de CO2, devenind semnatari ai inițiativei europene Convenția Primarilor. Am aplicat standarde europene și am fost ambițioși în diversificarea tipurilor de energie. Astăzi orașul nostru aplică soluții inteligente ecologic, de care se bucură toți locuitorii”,

a menționat Primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

La 8 noiembrie 2021, de Hramul orașului Cantemir, invitații și participanții la evenimentul de prezentare a rezultatelor și inovațiilor aplicate în localitate, au vizitat instituțiile de învățământ eficientizate energetic, în cadrul proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale” din or. Cantemir, implementat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Asociația Obștească „Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstrative”.

Informație de context

Despre Proiectul „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale” din or. Cantemir

Costul total al proiectului este de 951.712 euro, dintre care 674.240 euro este grant oferit de Uniunea Europeană, iar 277.473 euro a constituit contribuția națională și locală prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică, Consiliului Raional Cantemir, Facilității Globale de Mediu. Aceste investiții contribuie la reducerea emisiilor de CO2, cu 699 tone/an, ceea ce reprezintă cu 84% mai puțin CO2 la nivelul instituțiilor educaționale. Cantemir, cu circa 5.000 de locuitori, a aderat în 2013 la inițiativa UE Convenția Primarilor Privind Clima și Energia și a elaborat un Plan de Acțiuni privind Energia Durabilă.

Centrala pe biomasă este doar una dintre inovațiile aplicate la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Cantemir. Pereții, acoperișul, subsolul și soclul instituției au fost izolate termic, a fost modernizat sistemul de încălzire prin instalarea unui nou Punct Termic Individual, care reglează automat parametrii agentului termic (temperatura), în funcție de temperatura aerului exterior și asigură prepararea apei calde. De asemenea, pe acoperișul instituției a fost instalată o micro-stație electrică pe bază de fotovoltaice, cu o putere nominală de 5 kW, racordată la sistemul de distribuție prin schema Net Metering, ceea ce permite realizarea unor economii semnificative prin compensarea consumului de energie electrică. Cu sprijinul Uniunii Europene, peste 500 de elevi ai Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Cantemir se bucură de confortul oferit de interiorul unei clădiri de tip nZEB (cu consum de energie aproape de zero). Producătorii de vinuri din regiune au fost de acord să furnizeze deșeuri vegetale, iar cu ajutorul unei mașini de tăiat, biomasa este colectată, mărunțită și, în timpul sezonului rece, este folosită pentru încălzirea sălilor de clasă.

Evenimentul online poate fi urmărit pe Pagina de Facebook a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.