◊ Peste jumătate din milion de doze de vaccin au ajuns în Moldova prin COVAX și prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, fiind distribuite deja în punctele de vaccinare din întreaga țară.
◊ Echipamente medicale, inclusiv cele salvatoare de vieți omenești – concentratoare de oxigen de salvare, pulsoximetre și ventilatoare de respirație artificială în valoare de 1,4 milioane EUR au fost furnizate spitalelor moldovenești de către UE, Germania și OMS ca parte a inițiativei „Solidaritate pentru sănătate”.

Republica Moldova este prima țară din Europa care a primit vaccinuri prin platforma COVAX. UE și statele sale membre, în calitate de Team Europe, sunt cel mai mare contribuitor la inițiativa COVAX. Sosirea primelor vaccinuri la Chișinău a marcat un pas crucial către obiectivul de a asigura distribuția echitabilă a vaccinurilor COVID-19 la nivel global, în cadrul celei mai mari operațiuni de aprovizionare cu vaccinuri din istorie. Primul lot de vaccine livrat prin COVAX a permis Agenției Naționale de Sănătate Publică să continue furnizarea de vaccinuri, în mod gratuit, către grupurile prioritare, începând cu lucrătorii medicali din prima linie.

Cu ocazia livrării, Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a menționat: „Uniunea Europeană și Statele sale Membre și-au arătat sprijinul continuu, în spiritul Echipei Europa, pentru livrarea vaccinurilor atât de necesare în Republica Moldova . Platforma COVAX, la care UE și întreaga Echipa Europa contribuie cel mai mult, continuă livrările de vaccinuri. Acest lot va permite vaccinarea mai multor persoane și salvarea mai multor vieți. Accesul la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile este esențial pentru a pune capăt pandemiei”.

În paralel, țara a continuat să primească noi semne de solidaritate europeană – noi loturi de vaccinuri AstraZeneca au fost expediate din România, prin Mecanismul de Pr otecție Civilă al Uniunii Europene. Până în prezent, Republica Moldova a primit în total peste 500.000 de doze de vaccinuri Biontech / Pfizer și AstraZeneca oferite de UE și Statele sale Membre prin COVAX și Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

 

De asemenea, UE, Germania și OMS au oferit Republicii Moldova o serie de echipamente medicale ca parte a inițiativei „Solidaritate pentru sănătate”. Donația constă în 1,6 milioane de mănuși medicale, 300.000 de măști de protecție FFP2, concentratoare de oxigen, oximetre de puls și zeci de ventilatoare în valoare de peste 1,4 milioane de euro.

Despre Echipa Europa
Abordarea Echipa Europa (Team Europe) s-a născut în contextul COVID-19 și a fost concepută inițial ca o modalitate de a marca sprijinul colectiv european către țările partenere ca răspuns la  andemie.
Acesta combină resursele din UE, statele sale membre și instituțiile financiare, în special Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.