Ludmila Abramciuc și soțul ei Ivan Damaschin și-au lansat afacerea în 2008, atunci pe când biocombustibilul în Republica Moldova era o noutate, iar piață pentru așa ceva nu exista, de facto. În 2017, la o distanță de nici zece ani, Întreprinderea de familie „Ecobricheta” SRL își furnizează marfa în zona de nord a țării și poate produce biocombustibil suficient pentru a încălzi aproape 80 de școli…

Pe parcursul a nouă ani, întreprinderea a schimbat câteva locații. Având linia de producție amplasată în municipiul Bălți, în 2017 cei doi soți au cumpărat o hală de 5000 de metri pătrați în una dintre zonele industriale ale orașului. Acum, ei adaptează noua clădire la procesul de producție, amenajează spații de stocare a materiei prime și a produselor finite, amplasează liniile de producție a brichetelor, care au nevoie de spații largi și de pardoseală solidă. Vorba e că, în prezent, la „Ecobricheta” SRL funcționează în paralel trei linii de producere de brichete, iar pe viitor numărul lor va crește. Procesul de transformare a deșeurilor în biocombustibil și livrarea lui către beneficiar este asigurat de 30 de angajați ai companiei și de personalul subcontractat.

Ludmila Abramciuc și Ivan Damaschin sunt beneficiarii Programului de leasing al Proiectului „Energie și Biomasă” datorită căruia au obținut, din fonduri europene, echipamente de producere a biocombustibilului, cu posibilitatea de plată a acestora în rate, cu 0% TVA, fără comisioane bancare și alte taxe. Datorită instruirilor și vizitelor de studiu în țările europene, la care au participat prin intermediul Proiectului, au înțeles cât de importante sunt cunoștințele pentru a face bani. „Toți producătorii de biocombustibil și-au început activitatea fără planuri de afaceri sau o viziune clară. Dar am văzut cât de automatizate și bine puse la punct sunt astfel de procese de producere în UE și am investit pentru a ajunge la un nivel calitativ nou”, povestește Ludmila Abramciuc.

„Ecobricheta” s-a orientat din start către consumatorii casnici – o decizie înțeleaptă, în situația în care peste jumătate dintre familiile din Republica Moldova se încălzesc cu sobe individuale, iar brichetele au un randament cu 50% mai mare decât lemnul de foc, consumat în volum de peste 130 de mii de tone în anul 2015. Înlocuind lemnul cu brichete, consumatorii își reduc costurile, ci și nivelul de defrișare a pădurilor. De aceea, au mers prin sate, au informat oamenii și și-au creat o rețea de clienți fideli.

În plus, fiind preocupați de protecția mediului, cei doi parteneri și-au extins afacerea într-o zonă conexă – reciclarea deșeurilor din cauciuc. Echipamentul care va produce biogaz prin piroliză a și fost achiziționat și testat, iar acesta va fi utilizat și la uscarea materiei prime pentru brichete – rumeguș de lemn și coji de floarea soarelui, pe care le cumpără de la agricultori și de la fabricile de ulei din Bălți, Nisporeni și Ciadâr-Lunga.

E adevărat că, odată cu cererea a crescut și prețul materiei prime, din care cauză cei doi producători sunt nevoiți să o importe din Ucraina. Totuși, pe viitor, ei intenționează să și-o producă singuri: au și arendat 62 de hectare de teren agricol pe care vor sădi salcie energetică, plantă ce crește până la trei centimetri pe zi și generează circa 25 de tone de masă lemnoasă la hectar. Aceasta va asigura o bună parte din materia primă necesară.

Proiectul „Energie și Biomasă”, etapa a doua, are o durată de trei ani (2015-2017), un buget total de 9,41 milioane de euro acordați de Uniunea Europeană și este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova). El continuă prima etapă a proiectului, realizat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 de milioane de euro oferiți de UE (14 milioane) și PNUD (560 de mii). Partenerul național al Proiectului „Energie și Biomasă” este Ministerul Economiei și Infrastructurii. Mai multă informație găsiți pe site-ul www.biomasa.md și pe pagina de Facebook a proiectului.